Posečen drvored da bi reprezentativnije izgledala maketa aviona MIG

Posle igranja kockicama kod Lazarevog grada, venjaka na Kosturnici, vlast je Kruševljanima priredila još jedan nepotreban eksponat.

Rashodovani „mig 21“ je poklon Vojske Srbije, a za izradu postolja i uređenje spomenika izdvojeno je 1,2 miliona dinara

Na Košijskom polju postavljen je rashodovani avion „mig“ čiju svrhu i simboliku niko ne zna. Da bi se avion bolje video iz daljine, posečeno je 14 stabala platana u Ulici kneza Miloša, zbog čega je reagovalo Ekološko udruženje „Bela breza“.
U odeljenju za inspekcijske poslove tvrde da je „seča stabala urađena radi uređenja navedenog prostora“.

U gradu u kojem će u narednih nekoliko meseci još 1.000 ljudi napustiti preduzeća, ovakve projekte smatraju nepotrebnim.

– Spomenik neznanom avionu na najbolji način oslikava razmere besmisla koji je zahvatio Kruševac. Očekivano je da uskoro dobijemo i kosmodrom za svemirske letove. Nismo dobili ni odgovor kome je palo na pamet da naruži prostor srednjovekovnog arheološkog nalazišta kičastim natpisom „Lazarev grad“ – komentariše Srđan Milivojević, odbornik DS. Rashodovani „mig 21“ je poklon Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Za izradu postolja i uređenje prostora izdvojeno je 1,2 miliona dinara, a svečano otvaranje najavljeno je za Dan vazduhoplovstva.

– Avion je postavio Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ iz Beograda, po odobrenju Generalštaba i Ministarstva odbrane, i ima status muzejskog eksponata. Sve gradske službe i komisije dale su saglasnost za njegovo postavljanje jer je urbanističkim planovima tu predviđen spomenik – šturo su nam odgovorili iz Gradske uprave.

Profesor istorije Branimir Šoškić pita se šta avion predstavlja.

– Moglo bi se postaviti pitanje zašto je postavljen baš tu i okrenut ka jugu, ka Kosovu. I još ruski avion! – kaže Šoškić.

Vesna Vesković, bivša predsednica gradske skupštine, tvrdi da nijedan spomenik ne bi smeo da bude postavljen ili premešten bez saglasnosti komisije u kojoj su po trojica urbanista, umetnika i političara.

– Nažalost, to u nekoliko slučajeva nije ispoštovano – kaže Veskovićeva

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply