Porodično i partnersko nasilje u porastu

U protekle dve godine na području Kruševca znatno povećano porodično i partnersko nasilje. Prošle godine policiji prijavljena 34 slučaja nasilja, a četiri osobe ženskog pola ubijene

U 2011. i 2010. godini prijavljeno po 19 slučajeva porodičnog nasilja, a prošle godine prema podacima Policijske uprave u Kruševcu, prijavljena su 34 slučaja.

Neki stručnjaci smatraju da statistika neposredno pokazuje stvarnu sliku onog što se dešava u porodici, dok ima analitičara koji su skloni uverenju da nema više nasilja, već se nasilje češće prijavljuje, jer su danas žene odvažnije da prijave šta ima se događa „iza zatvorenih vrata“

– Tri žene i jedna devojčica ubijene su u Kruševcu u poslednjih nekoliko meseci – kaže Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja žena „Peščanik“. – Sve četiri ubili su muškarci. Tri su stradale od muškaraca koje su poznavale. To je direktan plod intenzivnog obnavljanja patrijarhata i militarizacije društva, što predstavlja i direktnu podršku predrasudama i umanjenom vrednovanju žena, odnosno njenom povratku tradicionalnoj ulozi u porodičnim odnosima, koji su osnova kršenja ženskih ljudskih prava, a time i svih oblika nasilja prema ženama.

U Udruženju dodaju i da su tragične posledice i dramatično ugrožena bezbednost žena u zajednici, kulminirale ubistvima. U Savetu za rodnu ravnopravnost Skupštine grada upozorili su krajem decembra da statistika beleži povećanje partnerskog i porodičnog nasilja u vreme praznika.

– Nažalost, očigledno je da prepoznavanje problema i upozoravanje na njega nije dovoljno – kaže Vesna Vesković, članica Saveta za rodnu ravnopravnost. – Kod nas, problem nasilja nad ženama postane tema tek kada se dogodi ono najdrastičnije – ubistvo, a svi drugi vidovi partnerskog zlostavljanja: psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno, jedva da se priznaju kao društveni problem.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u prošloj godini je prijavljeno 55 slučajeva nasilja u porodici. Istraživanja govore da je svaka druga žena bila žrtva nekog vida nasilja, a da je psihičko nasilje najzastupljenije u centralnoj Srbiji. Vlasti u Kruševcu su dobile podršku Ministarstva rada da otvore Regionalnu sigurnu kuću, gde će utočište od nasilja pronaći žene iz celog okruga.

UBISTVA

PREMA izveštaju Mreže žena protiv nasilja u Srbiji, od 1. januara do 28. oktobra 2012. godine ubijeno je 28 žena. U više od trećine (41,38 posto) slučajeva femicida u Srbiji, u 2011. godini, žena je ubijena vatrenim oružjem. U 82,7 odsto slučajeva ubistvo se dogodilo u privatnom prostoru.

 

SAVETOVALIŠTE ZA NASILNIKE
U SavetovaliŠtu za brak i porodicu od februara pokreću poseban program u kom će se raditi sa porodičnim nasilnicima, jer praksa rešavanja ovog problema u Srbiji očigledno nije dala rezultata. Žrtve su završavale u prihvatilištima ili u sigurnim kućama, ekonomski nezbrinute, a sa nasilnicima se nije radilo.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply