Porodilište u Kruševcu dobilo aparat za neonatalni skrining sluha

Jelena Isaković, dr Miloš Lukić, Nada Gogić i dr Boban Stanojević

AKCIJA SRCE ZA DECU – Svakoj bebi u Jagodini i Kruševcu biće proveren sluh – U akciji „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ danas su aparate ze neonatalni skrining sluha dobila porodilišta u Jagodini i Kruševcu.

Jelena Isaković, dr Miloš Lukić, Nada Gogić i dr Boban Stanojević

 

Cilj ove akcije „Blic fondacije“, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja a medijski partner RTS, je da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba i da neonatalni skrining bude obavezan. Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti da dete ima problem sa sluhom. U Srbiji se svake godine rodi 60.000 dece, a više od 300 beba ima urođeno oštećenje sluha.

Porodilištu u Jagodini ovaj uređaj je uručila Jelena Isaković, glavna urednica Medija centra za ženske sadržaje kompanije „Ringier Axel Springer“.

Prvi skrining sluha u Jagodini

– Ponosna sam i srećna što imam čast da u ime „Blic fondacije“ jagodinskom porodilištu uručim aparat za skrining sluha novorođenčadi. Divan je osećaj učestvovati u nečemu što snažno unapređuje život naše dece. Takođe, lepo je znati da ovim donacijama direktno pomažemo jednu posvećenu i odgovornu profesiju, jer u medicini, nažalost, ljubav i požrtvovanost ponekad nisu dovoljni – potrebna je i oprema. Sad zamislite od kolike je koristi aparat za dijagnostiku čija je tačnost gotovo 100 odsto. Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u naše bolje i zdravije sutra, a kada se uloži u medicinsku opremu za decu, onda zaista možemo da verujemo da će nam budućnost biti ispunjena dečjim smehom i radošću. Hvala svima koji su se priključili akciji „Blic fondacije“ jer samo zajedno možemo da činimo dobra dela – kazala je Jelena Isaković.

Načelnik neonatologije u Jagodini dr Boban Stanojević je kazao da oštećenje sluha kod beba predstavlja veliki socijalni problem ako se ne otkrije u prvih šest meseci nakon rođenja, jer kasnije može doći do zastoja u psiho-motornom razvoju.

– Ispitivanje oštećenje sluha kod beba aparatom, predstavlja neinvazivnu dijagnostičku proceduru koja se izvodi kad dete spava i traje od 10 do 60 sekundi i nakon tog vremena se očitava rezultat. Aparatom se otkriva da li postoji sumnja za oštećenje sluha, i to predstavlja skrining metodu – objasnio je dr Stanojević.

Načelniku neonatolgije u Kruševcu dr Desi Antić, aparat za neonatalni skrining sluha predala je Nada Gogić, novinarka RTS-a.

Jelena Isaković, dr Slobodanka Jotić, dr Desa Antić i Nada Gogić

– Svaki roditelj, pa i ja, često se žali na svoje dete… Kritikujemo ih, pa kažemo: „Ne sluša me“. Od kako pratim humanitarnu akciju „Srce za decu“, sve češće, barem u sebi, tu svoju rečenicu dopunjavam sa: „ali važno je da može da me čuje“. Takav osećaj želim svim roditeljima, a odgovor na ovu zdravstvenu dilemu će ubuduće roditelji dobijati veoma brzo, jer će im to omogućavati aparati za skrining sluha novorođenčadi, u svih 56 porodilišta Srbije. Nadam se da će se pohabati- donoseći samo dobre vesti! Primeri roditelja koji nisu bili u prilici da smetnje sa sluhom njihove dece budu otkrivene na vreme, za sve nas su velika opomena. Lekciju smo, nadam se, naučili – kazala je Nada Gogić.

Dr Desa Antić je kazala da se u Kruševcu godišnje rodi oko 1600 beba.

Prvi skrining u Kruševcu: Beba Nina odlično čuje Foto: M. Milanković / RAS Srbija Prvi skrining u Kruševcu: Beba Nina odlično čuje

– U našem porodilištu do sad se nije radio skrining sluha pošto nije bilo mogućnosti da se obezbedi odgovarajući aparat te će ova donacija biti od velikog značaja za naš rad. U ime Neonatološkog odeljenja i naših beba zahvaljujem se „Blic fondaciji“ na ovako značajnoj donaciji – rekla je dr Antić.

Aparate dobilo 31 porodilište

U akciji “Blic fondacije” – “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini i Kruševcu. Sutra će aparate dobiti i porodilišta u Bačkoj Topoli i Vrbasu, a za sledeću nedelju u planu su Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Aleksinac, Preševo…

Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama koji su podržali našu akciju, kao i „Teletonu“ održanom 24. maja na RTS, “Blic fondacija” će u narednih mesec dana aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti svim porodilištima u Srbiji. Pomozimo da naša deca budu zdrava!

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply