Porastao broj pacijenata sa alergijskim reakcijama

apoteka

Ovih dana beleži se porast pacijenata sa alergijskim tegobama, a zahvaljujući racionalnoj nabavci, apoteke ustanove „Apoteka Kruševac“ spremno dočekuju period sezonskih alergija.

apoteka

Za vreme praznika u apotekama su se najviše tražili lekovi  iz grupe takozvane hronične terapije, odnosno medikamenti  koje koriste hronični srčani bolesnici,  astmatičari i osobe sa psihičkim problemima.

– Zahvaljujući dobro planiranoj nabavci, kao i uvek naše apoteke dobro su snabdevenelekovima iz svih terapijskih grupa – ističe načelnica apoteke Kedrović, Mirela Stovragović. – U poslednjih petnaestak dana, najznačajnija je potražnja za Aminofilinom i njegovom zamenom Durofilinom, koji se povremeno pojavljuje u manjim količinama koje ne mogu da zadovolje tržište. Narednih dana očekuje se pojava Aminofilina kao neregistrovanog leka, koga će građani moći da potraže i u apoteci Kedrović.

Kod sezonskih alergija kod kojih je dozvoljena samomedikacija, prilikom uočavanja simptoma poput crvenila očiju, curenja iz nosa i kijavice, potrebno je javiti se farmaceutu i u dogovoru sa njim započeti uzimanje terapije.

Ono što ovih dana zaokuplja pažnju zaposlenih u apotekama jeste primena Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila a koji zahteva dugoročno planiranje nabavke lekova, kada po mnogim ocenama, nije moguće predvideti eventualni epidemiološki rizik. S obzirom na specifičnu organizaciju i realne potrebe stanovništva, u ovoj ustanovi, u narednom periodu, od nadležnih očekuju prihvatljiviji model primene ovog Zakona.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply