Pomoć grada Kruševca porodicama sa troje i više dece

Kruševački fond za populacionu politiku i ove godine nastavlja pomoć porodicama sa troje i više dece. U poslednjih deset godina grad izgubio 4.000 ljudi

Od poslednjeg popisa 2002. godine, Kruševac je izgubio blizu 4.000 ljudi, pa se u Gradskoj upravi nadaju da će se novom populacionom politikom uvećati broj porodica sa više dece.

Od sredine juna do sredine decembra ovde je rođeno 65 beba, koje su treća, četvrta ili peta prinova u porodici. Porodicama sa najmanje troje mališana, svaka je pomoć neophodna, posebno ako majke ne rade, što zbog hroničnog nedostatka posla, što zbog brige o deci. Nezaposlene porodilje od grada dobijaju po 10.000 dinara mesečno sve dok dete ne napuni godinu dana, a za ovu namenu prošle godine izdvojeno je 30 miliona. Dva puta godišnje, za Vidovdan i Novu godinu, višečlane porodice dobijaju po 8.000 dinara od lokalne samouprave.

– Svaka pomoć je dobrodošla. Taj novac sigurno ćemo utrošiti na kupovinu stvari za decu – kaže majka Sanja Petrović

Glavni podsticaj natalitetu kruševačka lokalna vlast organizuje preko Fonda za populacionu politiku. Jedna od akcija Fonda je i „Treće, četvrto i peto dete“, koja treba da ohrabri mlade ljude da imaju više dece.

– Budžet Fonda za populacionu politiku iznosio je 43 miliona dinara, a ove godine premašuje 44 miliona – kaže Zorica Jovanović, načelnik Odseka za društvene delatnosti.

U akciji za više dece izdvojeno je 520.000 dinara. Višečlane porodice će se i u 2013. novčano pomagati za prinovu dobijenu od 15.juna, do 15. decembra.

– Lokalna samouprava obezbeđuje besplatan boravak za svako treće i naredno dete, za decu korisnike socijalne pomoći i decu ratnih vojnih invalida u PU „Nata Veljković“ – kaže gradonačelnik Bratislav Gašić. – Kupljeni su udžbenici za trećeg i četvrtog đaka u porodici, a prvarica i školski pribor za prvake.

 

FOND

IZ Fonda za populacionu politiku finansira se i vantelesna oplodnja sa po 100.000 dinara, poklon paketi za novorođeno dete (5.000 dinara), prva beba koja se rodi u Novoj godini dobije 100.000 dinara..

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply