Pomaci posle 15 godina u izgradnji Aerodroma Rosulje

Vlaisavljević i Nestorović (u sredini)

Najavljena saradnja beogradske vazdušne luke “Nikola Tesla” sa budućim aerodromom “Rosulje”. Za pripremne, zemljane radove lokalna samouprava na Rasini izdvojila 100 miliona dinara

  Vlaisavljević i Nestorović (u sredini)

Vlaisavljević i Nestorović (u sredini)

AERODROM “Nikola Tesla”, koji na godišnjem nivou uspeva da ostvari više od 25 miliona evra profita, pružiće svaku vrstu pomoći pri izgradnji vazdušne luke “Rosulje” u Kruševcu.

– Pomoć iz prestonice će stići na konkretan način i vrlo brzo, a da li će biti finansijska, kroz donacije, logistiku, zajednički rad ili edukaciju, znaćemo uskoro. Naš izvršni direktor, te direktori tehnike i bezbednosti će sondirati situaciju i definisati konkretni plan s prioritetima – kaže direktor beogradskog aerodroma Saša Vlaisavljević, naglašavajući da pomažu i niški “Konstantin Veliki”, koji je već postao sposoban da se sam izdržava.

Inače, u regionu, “Nikola Tesla” se meri sa Bukureštom, Budimpeštom, Solunom, Sofijom, Zagrebom…, a aerodrom u glavnom gradu Srbije je postao prepoznatljiv po dugolonijskom saobraćaju. Sa pet miliona putnika godišnje, u rangu je konkurencije u Bugarskoj i Grčkoj.

Aerodrom u Kruševcu, s druge strane, nema sličnih ambicija, ali može biti značajan u vazdušnom saobraćaju i celokupnom avio-sistemu.

– U toku je prva faza izgradnje, koja podrazumeva zemljane, pripremne radove, za šta smo iz budžeta izdvojili 100 miliona dinara, a radimo na tome da obezbedimo kontinuitet u podizanju čitavog kompleksa – ističe gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, ne isključujući mogućnost ni da pomoć bude potražena u dalekoj Kini.

U svakom slučaju, ako sve bude po planu, aerodrom kraj Kruševca – kao privredno-poslovni i sportsko-turistički – u funkciji bi trebalo da bude za pet godina.

Inače, aerodrom “Rosulje” kao preduzeće postoji čak 22 godine, ali je tek 15. maja došlo do pomaka u građevinskim radovima. Posle pripreme zemljišta, izgradnje travnate poletno-sletne, te staze za rulanje i platforme, odnosno stajanke sa pristupnom saobraćajnicom, trebalo bi da se izgrade još betonska pista i prateći objekti. Konačnim projektom su, saznajemo, planirani još padobranski krug, poligon za vežbanje, hangar s pratećim sadržajem i saobraćajnica sa parking-prostorom.

 

LOKACIJA

U KRUGU prečnika 100 kilometara, čiji je centar u Kruševcu, postoji još devet aerodroma – četiri samo u dolini Zapadne Morave. Aerodrom “Rosulje” se nalazi na oko pet i po kilometara jugoistočno od centra grada, delom se naslanja na lokalni put Parunovac – Pasjak i zauzima površinu od 40,39 hektara, na nadmorskoj visini od 235 metara.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply