Položen kamen temeljac za fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu

KRUŠEVAC – Ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović položila je danas kamen temeljac za početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ona je rekla da je će ova fabrika omogućiti mladima i njihovim potomcima da ostanu u Srbiji, kao i da je ključno da se novac dobijen od nemačke KFW banke iskoristi odgovorno i da rokovi budu ispoštovani.

„Do decembra 2018. novac mora biti iskorišćen. Sa ovom bankom radimo i fabrike pijaće vode i ukupno 218 miliona evra ulažemo u komunalnu infrastrukturu koja je veoma važna za svakodnevni život, i svaki put kada pustimo vodu moramo da razmišljamo koliko je značajno raditi na toj mreži i na zaštiti životne sredine”, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je važno i prisustvo ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, jer pokazuje želju vlade Srbije da zajedno radi na zaštiti životne sredine.

Dodaje, da nema savremenog Kruševca ni bilo kog drugog grada bez razmišljanja o zaštiti životne sredine.

Ona je istakla da je fabrika značajna za Kruševac i sva naselja oko grada, kao i za sve žitelje i njihove potomke koji treba da ostanu u gradovima gde su rođeni, te da će fabrika biti pravljena tako da uvek može da se proširi.

Ministarka je čestitala žiteljima Kruševca Dan oslobođenja grada i istakla da je to značajn dan za celu Srbiju i celu vladu.

Direktor JKP „Vodovod Kruševac” Vladimir Milosavljević rekao je da će postrojenje biti završeno za 15 meseci, kao i da će ova fabrika dovesti Kruševac u red najrazvijenijih gradova u toj oblasti.

„Projekat je obuhvatio kolektor i kanalizacionu mrežu u gradu ukupne vrednosti 24 miliona evra, od čega je 14 miliona uloženo u ovo postrojenje”, rekao je Milosavljavić.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je dogovorio projekat kada je bio premijer, kao i ministarki Mihajlović i direktoru Informativno-beznednosne agencije Bratislavu Gašiću.

Projekat se radi pozajmicom KFW banke na 12 godina, a 95 odsto sredstava vratiće Srbija, a pet odsto JKP „Vodovod Kruševac” rekao je Milosavljević.

Direktor KFW banke Arne Goso rekao je da ovo prvo moderno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje će biti u skladu sa standardima EU.

„Kruševac će biti pionir i uzor u ovoj oblasti, nadamo se punom funkcionisanju kompletne mreže od 2019.godine”, naveo je Goso.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović zahvalio je svima rekavši da je današnji dan veoma značajan za grad i izrazio nadu da će se u budućnosti nastaviti sa investicijama. (Tanjug)

 

Mihajlović: Potpuno sam zadovoljna postignutim za 100 dana

KRUŠEVAC – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je potpuno zadovoljna postignutim rezultatima za prvih 100 dana rada vlade.

„Pustili smo 30 kilometara modernog autoputa pre izvesnog vremena, najduži most smo završili na Koridoru 10, posebno sam ponosna na mostove Ljubovija-Bratunac i spajanje lukova na Žeželju, sada malih, sledeće nedelje i velikih”, rekla je Mihajlović prilikom obilaska početka radova na postrojenju za preradu otpadnih voda.

Ona je istakla da je infrastruktura civilizacija i da bez nje nema napretka i investicija.

„Volela bih da novac koji imamo i ta stabilnost budžeta koju imamo, naša kasa je stabilna, uvek najvećim delom možemo da koristimo za infrastrukturu, jer ljudima trebaju putevi, mostovi u kom god se delu Srbije nalazili”, navela je Mihajlović.

Upitana za radove na Moravskom koridoru i aerodromu u Kraljevu, Mihajlović je rekla da su razgovori u toku.

„Za Moravski koridor ima dosta zainteresovanih investitora jer je to, rekla bih, vrlo isplativa deonica. Razgovarali smo sa kineskim i američkim investitorima, trenutno se radi izmena prostornog plana, a sledeće godine očekujemo da ona bude gotova dok se uporedo radi idejni projekat za srednju deonicu”, rekla je Mihajlović.

Procena je vlade i ministarstva da bi sledeće godine mogli da zaključujemo ugovor, a trenutna procena ove investicije je, kako kaže Mihajlović, i do milijardu evra.

„Što se tiče aerodroma u Kraljevu očekujem sastanak sa ministarstvom odbrane sledeće nedelje, mislim da se to pitanje previše odužilo kao što smo podigli aerodrom Niš treba to da uradimo i u Kraljevu”, rekla je Mihajlović i dodala da taj aerdrom može da ima veliku važnost, pre svega za kargo i izvoz.

Ona je dodala da ne moze da precizira datume, jer se na projektu radi i sa ministarstvom odbrane, ali da za mesec dana očekuje potpisivanje memoranduma i sporazuma za rekonstrukciju jednog dela piste.

„Kada bi sve išlo po planu, negde kraj prvog kvartala sledeće godine bi mogli očekivati avione na kraljevačkom aerodromu”, rekla je Mihajlović.

(Tanjug)

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply