Poljoprivrednici iz Kruševca u poseti EU

poljoprivrednici

Sve veća potrošnja energije i sa druge strane smanjivanje zaliha fosilnih goriva, najveći su problemi savremenog doba, a uz to, globalni je cilj sve većeg broja država i smanjivanje emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova u atmosferu. Briga za budućnost dovela je do istraživanja o upotrebi obnovljivih izvora energije i time do razvoja novih, ekološki prihvatljivih tehnologija za dobijanje čiste energije.

poljoprivrednici

U okviru studijskog putovanja, koje je organizovala gradska uprava Kruševca, delegacija stočara i inženjera stočarstva posetila je postrojenje za proizvodnju biogasa „Organika“ u Mariboru. Marjan Kolar je vlasnik „Organike“,najveće slovenačke elektrane na biogas u Sloveniji, inače vodeći poljoprivrednik Slovenije, koji poseduje 3 hiljade hektara zemlje, 8.400 tovnih prasadi, farmu junadi, hiljadu goveda i 500 krava muzara. Kolar je upoznao prisutne sa radom postrojenja, ali i time da se njegovo gazdinstvo odlučilo na ovakvu investiciju iz praktičnih razloga

Krenuli smo od nule, sami izgradili pogon, sami rukovodimo i projektujemo„-rekao je Kolar. Direktor pogona „Organike“ Miran Hrženjak rekao je da je proizvodnja energije iz biomase veoma pametna investicija, a s obzirom da Srbija ima potencijala u poljoprivrednoj proizvodnji, izgradnjom ovakvog pogona, u velikoj meri bi obezbedili ekološki čistu, jeftiniju i sigurnu toplotnu i električnu energiju.

Grad Kruševac posetilo je više firmi koje se bave proizvodnjom biogasa, ali je „Organika“ čini se, najbolji primer kako to možemo uraditi i u Kruševcu, pogotovu ako se ima u vidu da nova zakonska regulativa predviđa da svaki stajnjak neće moći da se baca na njive. Kruševac želi da bude prvi grad u Srbiji koji će napraviti ovakav pogon,“ rekao je prilikom posete Sloveniji, gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić. „Ostaje da se mi sami opredelimo za već postojeće ponude, ili se opredelimo za „Organiku“,čija će delegacija 23.marta posetiti Kruševac, kada ćemo obići deponiju u Srnju, i razgovarati o konkretnim merama„,rekao je Gašić. Gradonačelnik je pokrenuo inicijativu da se određeni broj proizvođača mleka udruže, i na taj način, a uz pomoć gradske uprave, naprave jedan moderan objekat u kome će se gajiti stoka, odnosno proizvoditi mleko. Jer naša želja i sada i u buduće jeste-za Kruševac,samo najbolje, zaključio je Gašić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply