Policija nije dozvolila da radnici „14. oktobra“ blokiraju raskrsnicu

Najvaljene blokade raskrsnice u centru Kruševca neće biti jer policija nije prihvatila prijavu koju su podnela oba reprezentativna sindikata IMK „14. oktobar“, ali će protesti biti nastavljeni ispred zgrade Gradske uprave do ispunjenja zahteva, rekao je FoNetu predsednik Samostalnog sindikata Industrija mašina i komponenata Ljubiša Velimirović.

Radnici „14. oktobra“ tokom jednog od protesta

– Pošto neće biti najavljene blokade ulica, najverovatnije ćemo podržati predloge pojedinih radnika da se ispred zgrade Gradske uprave donese kontejner za smeće iz koga ćemo radnicima poslužiti doručak i tako simbolično pokazati koliko je težak naš položaj – kazao je Velimirović.

Dodao je da je u planu i da se „oktobarci“ pridruže prosjacima u pojedinim delovima grada, „jer im to jedino i preostaje“.

Prema njegovim rečima, nijedan zahtev radnika nije ispunjen od kada su pre mesec dana krenuli sa protestima. Nije došlo do sastanka sa predstavnicima resornih ministarstava, niti sa gradonačelnikom Kruševca.

On je podsetio da radnici zahtevaju isplatu obećanih minimalnih zarada, kreditnu podršku za ugovorene poslove, realizaciju socijalnog programa za 617 radnika i overu zdravstvenih knjižica.

Velimirović se zapitao kako se može očekivati bilo kakav boljitak kada se 1. 500 radnika ove fabrike nalazi na plaćenom odsustvu, a poslovodstvo tvrdi da posla ima i da su u najavi neki novi, veliki poslovi.

On je takođe rekao, da se radnicima trenutno duguje 19 plata, da nemaju overene zdravstvene knjižice i da su problem i neiplaćeni porezi i doprinosi, naknade za bolovanja, prevoz i posmrtnine.

IMK „14.oktobar“ u postupku je restrukturiranja, fabrika trenutno ima oko 1.550 radnika i u većinskom je vlasništvu države.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply