Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganje venaca11

Polaganjem venaca i cveća kraj Spomenika palim Crvenoarmejcima na Rasini i na spomen ploči na Slobodištu, obeležen je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Polaganje venaca11

Gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Kruševca Bratislav Gašić i Siniša Maksimović, predstavnici kruševačkog Garnizona, ratnih vojnih invalida, društva srpsko – ruskog prijateljstva, SUBNOR-a i drugih boračkih udruženja položili su vence i cveće kraj spomenika palim Crvenoarmejcima na Rasini, čime je odata počast svim žrtvama u borbi protiv fašizma.

– Hvala svima onima koji su živote položili za ovu našu lepu zemlju Srbiju, što su nama omogućili da možemo da živimo u miru. Hvala svim ovim borcima koji su danas bili ovde sa nama i koji su teret te pobede pre 68 godina izneli na svojim plećima. Hvala svim onim našim prijateljima, pre svih, ruskim vojnicima koji su svoje živote ostavili u našoj zemlji i u spomen toga narod Srbije to ne zna i neće nikad da zaboravi. Narod Srbije će uvek da gaji tu tradiciju da im oda počast na ovaj način zbog njihovih žrtava – poručio je gradonačelnik Gašić.

Hor Muzičke škole „Stevan Hristić“ izveo je državnu himnu, a profesor Pavle Panin u pratnji profesorke Olivere Miljković dve ruske kompozicije.
Delegacije su, potom, položile vence kraj spomen obeležja na Slobodištu. Zamenik gradonačelnika Kruševca Siniša Maksimović rekao je da bi Slobodište trebalo da bude sveto mesto za građane Kruševca, jer su na njemu fašisti streljali veliki broj nedužnih ljudi.

– Mi ćemo ove godine vratiti Slobodištu ono mesto koje je u srcu svakog Kruševljanina. Ponovo ćemo organizovati svečanosti slobode i svake godine odavaćemo dužnu poštu i sećati se svih ljudi koji su u borbi protiv fašista dali svoje živote. Danas smo došli na ovo mesto da im se poklonimo i kažemo hvala – istakao je Maksimović.

Takodje danas, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a Kruševac, Udruženja Rusa i prijatelja Rusa „Sveslavica“, Društva srpsko ruskog prijateljstva „Pravoslavlje“, Mesne zajednice Lazarica i članovi porodica, položili su cveće kod Spomenika palim borcima Lazarice, od 1912. do 1945. i Aleksandru Bašiću, poginulom u poslednjem ratu na Kosovu i Metohiji i ruskom borcu Aleksandru Davidoviču Kukarinu. Upućena je i poruka mira predsedncima Republike Srbije, Vlade Srbije i Narodne Skupštine, ambasadoru Ruske Federacije i gradonačelniku Kruševca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply