Pola godine protesta u Srbiji obeležava se Slobodnom zonom u Kruševcu

Protesti u Srbiji, najpre pod sloganom „Stop krvavim košuljama“, a potom „Jedan od pet miliona“, počeli su pre tačno pola godine. Polugodišnji jubilej obeležen je premeštanjem takozvane Slobodne zone u Kruševac.

Foto: Twitter / Narodna stranka

U tom gradu održava se i protest građana i lidera dela opozicije, koja podržava proteste.

U centru Kruševca je uoči protesta otvoren tzv. „Muzej naprednjačkog realizma“, a građanima se obraćaju lideri Saveza za Srbiju i ostalih opozicionih stranaka koje podržavaju proteste.

Među govornicima je i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde (SSP), koji je u novembru prošle godine pretučen u Kruševcu, što je bio i povod za početak protesta.

„Uvek postoji jedna posebna emocija kada se vratimo u Kruševac posle tog 23. novembra prošle godine, kada je bio napad na nas ovde, i mislim u suštini da je Slobodna zona pokazala da se kreće po Srbiji, odlazi na mesta gde postoji potreba za tim“, rekao je Stefanović za N1.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas misli da se u poslednjih šest meseci mnogo toga promenilo u Srbiji.

„Da se jedna energija pojavila koja ne može da nestane i biće opet na ulicama kad bude bilo vreme. U ovih šest meseci se pokazala vlast kakva je u potpunosti zahvaljujući ovome. Na kraju krajeva, kao posledica protesta, stigao je taj izveštaj Evropske komisije koji vrlo jasno govori ono što mi govorimo“, ocenio je Đilas.

Predsednik Zajedno za Srbiju i kopredsedavajući ujedinjene Demokratske stranke Nebojša Zelenović smatra da je „pobunjena Srbija uspela da pritera Vučića uza zid“.

„Dakle, svi njegovi pokušaji da odgovori na naše mirne, dostojanstvene, građanske proteste dosad nisu uspeli. Pokušao je sa onom suludom kampanjom ‘Budućnost Srbije’ i nije uspeo. Pokušao je sa štrajkom glađu ministara, i nije uspeo. Pokušao je sa blokadom institucija, nije uspeo. Parlament je ukinut, mi se u parlament ne vraćamo.Tražimo poštene i slobodne izbore i hoćemo na takvim izborima da promenimo lošu vlast“, rekao je Zelenović.

Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su i da će u ponedeljak nezavisna radna grupa predstaviti analizu političke situacije u zemlji i platformu koja definiše šta je potrebno raditi u narednom periodu.

Poručili su i da će, ukoliko Aleksandar Vučić odbije da raspiše izbore pod fer uslovima, tražiti uključivanje međunarodne zajednice u izborni proces u Srbiji.

Izvor: Danas.rs

Link: https://www.danas.rs/politika/pola-godine-protesta-u-srbiji-obelezava-se-slobodnom-zonom-u-krusevcu/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply