Pokret za promene pristupio Demokratskoj stranci Kruševac

kat_dil

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i lider kruševačkog Pokreta za promene Branislav Katančević potpisali su večeras u Kruševcu politički sporazum kojim taj pokret pristupa Demokratskoj stranci (DS).

 

kat_dil

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-prn1/c28.28.354.354/s160x160/555453_520115481356721_1042969899_n.jpg Pokret za promene pristupio Demokratskoj stranci

U prisustvu više stotina pristalica i članova obe političke grupacije navedeno je da će način pristupanja biti definisan tehničkim sporazumom, a da se potpisanim dokumentom precizira da se DS i Pokret za promene obavezuju da se pred republičkim institucijama zajednički bore za prenos većih nadležnosti na lokalne samouprave, ravnomeran ekonomski razvoj i fiskalnu decentralizaciju.

Sporazum još predviđa zajedničko zalaganje za reformu lokalne uprave, uvođenje opština u gradove koji ih nemaju, mešoviti izborni sistem, direktan izbor gradonačelnika, kao i unapređenje uslova života građana u lokalnim sredinama.

“Ovo mi je najsrećniji dan od kada sam postao predsednik Demokratske stranke”, rekao je Đilas i izrazio nadu da će velika većina od 7.000 članova Pokreta za promene ući u DS.

Potpisivanje Sporazuma Đilas je nazvao “novim rođenjem DS-a kao političke stranke koja mora da preuzme odgovornost da povede zemlju tamo gde je to hteo Zoran Đinđić i koja će biti spremna da pobedi na narednim izborima”.

On je naglasio i da zajednička platforma na kojoj je potpisan sporazum suštinska decentralizacija Srbije koja “nije prekrajanje Srbije na papiru, crtanje novih regiona, pokrajina i mesta za političke funkcionere, već predstavlja decentralizaciju para”.

“Ne treba smanjivati Beograd, već povećati ostatak Srbije. Program DS-a je da u deset do petnaest srpskih gradova država investira po 50 miliona evra u privredu i obrazovanje”, rekao je Đilas i pozvao nove članove u Kruševcu da razmišljaju šta se sve može sa 50 miliona evra uraditi u tom gradu.

Za funkcionere koji su u međuvremenu napustili DS, Đilas je rekao da oni, da se on pitao, “ni do sada ne bi radili bogzna šta”.

Branislav Katančević, koji je Pokret za promene osnovao pre dve godine nakon što se razišao sa DS u tom gradu, rekao je da je DS svojevremeno napustio “zbog tiranije lokalnih lidera koji danas nisu u DS-u, a koji su sumnjivim privatizacijama uništili Kruševac i koji su svojim činjenjem i nečinjenjem obeščastili demokratske ciljeve”.

Katančević je rekao i da su ciljevi Pokreta za promene ambiciozni, podrazumevaju promenu političkog sistema u Srbiji, a da je Pokretu za to neophodan strateški partner koji će zastupati njegove ideje u parlamentu i republičkim institucijama.

“Mi smo tog partnera našli u Draganu Đilasu i Demokratskoj stranci”, rekao je Katančević i dodao da su razlozi za takav izbor u nedavno predstavljenom programu DS-a za izlazak iz krize koji “skoro doslovce sadrži program Pokreta za promene”, kao i to što su na čelu DS-a “ljudi koji uspešno vode svoje sredine”.

Pokret za promene je sa 16 odborničkih mandata deo vladajuće koalicije u Kruševcu, koju još čine SNS, SPS-JS i DSS, koja ukupno ima 56 od 70 odbornika.

U opoziciji je DS sa 11 odbornika, URS Mladjana Dinkića sa 2 odbornika i SDP Srbije Rasima Ljajića sa 1 odbornikom.

Pokret je na prošlogodišnjim majskim izborima osvojio 19 odborničkih mandata u Skupštini Grada, koliko i SNS, a u međuvremenu su Pokret napustila tri odbornika.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply