Pokret za promene dr Branislava Katančevića postaje DS

katančević u prvom redu u Šetnji za Zorana

“Ne bih da komentarišem unapred, dok se ne dogodi potpisivanje, ali mogu da kažem da mi sa Demokratskom strankom nemamo koalicioni dogovor”, rekao je Tanjugu gradonačelnik Bratislav Gašić, inače potpredsednik SNS-a.

katančević u prvom redu u Šetnji za Zorana

Nakon što je uspostavljena trenutna koalicija objavili smo tekst “Da li je koalicija u Kruševcu obesmislila izbore?“. Reakcije građana na glomaznu koaliciju jesu bile raznolike i nije svima bilo jasno zašto bi neko na vlast pozivao skoro sve stranke, ako već ne mora…

Opšti utisak je da su sve stranke, osim DS-a, pozvane u koaliciju prvenstveno da bi se svima ugodilo, te da niko ne ometa one na vrhu, šta god radili. Kao jedina opozicija, postojala je Demokratska stranka i stranke koje su bile u koaliciji sa njom na izborima (Zeleni i SDPS) koja je prolazila kroz sopstvene probleme i transformacije.

Pre par dana, Novosti su objavile vest, koja i nije neka novost jer se po gradu jako dugo o tome priča, da Pokret za promene pregovara sa DS.

Šta ovo znači?

Pa jedino što može da znači je da će se PzP spojiti sa DS i time praktično nestati sa političke scene u gradu pod tim imenom, te da će se formirati jedna nova DS od članova koji su već bili u toj stranci (tj odbornici), plus svi odbornici PzPa (osim naravno onih koji su u međuvremenu odlučili da promene stranku).

Gubitak Kruševca je ovde ne toliko zbog nestanka jednog pokreta ili stranke, koliko zbog uništavanja ideje da naš grad može imati lokalnu stranku, nezavisnu od centrale, od Beograda, što je verovatno i jedan od najvećih razloga odličnih rezultata PzPa na izborima.

Teško je očekivati da će, nakon ovoga, bilo ko moći ponovo da pozove Kruševljane da glasaju za lokalnu opciju.

A koalicija?

Ivica Dačić je više puta ponovio da na lokalu moraju postojati koalicije koje su odraz republičkih. Nije baš demokratska izjava, ali je svakako pravo stranačkog lidera da to želi.

Već od sutra, SNS će u Kruševcu praktično biti u koaliciji sa DS, pri čemu će dr Katančević, dakle sada kao predstavnik (i verovatno lider) DS biti savetnik gradonačelnika Gašića!

I koliko god zaista smatrali da je na lokalnim odborima da odluče ko će biti sa kim u koaliciji, ovde se nešto drugo zaboravlja.

Ako od sutra DS bude na vlasti, u koaliciji, ko će biti opozicija? Dva poslanika G17 (ako im se ne pridruži još koji, što u Kruševcu nije ništa neobično)?

Praktično, u Kruševcu će na vlasti biti SVI! Ovo nije samo obesmišljavanje demokratije, ovo je slučaj bez persedana u demokratiji. Sam princip izbora podrazumeva da postoje vlast i opozicija. Ako su na vlasti svi, čemu služe izbori? I ko će kontrolisati vlast, ko će obavljati tu važnu ulogu kritike vlasti?

Niko!

Naravno, postoji i druga opcija, da DS ostane u opoziciji.

Ali, zašto bi dr Katančević napustio vlast? I da li će u tom slučaju odbornici PzPa tek tako pristati da sa vlasti odu u opoziciju, da ne pominjemo direktore iz redova ovog pokreta, ili će redom svi preći u neku drugu stranku (što se PzPu dešava i sada, kada su na vlasti)?

Na sva ova pitanja ćemo dobiti odgovore veoma brzo, već narednih dana kada se integracija PzP u DS i ozvaniči (osim ako nismo svi u velikoj zabludi i ako je sve ovo pogrešno protumačeno, što je zaista malo verovatno), a na građanima Kruševca je da kažu šta o tome misle…

Treba dobro razmisliti da li su svi koji su glasali za PzP voljni da njihovi glasovi odu DSu… kao i obruto, da li oni koji su glasali za DS žele da im se priključe glasači PzPa?

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply