Pokojnik pozvan na sudsko ročište

Osnovni sud u Kruševcu

Porodica Aladrović zatečena javašlukom pravosudne institucije u Kruševcu: Milorad Aladrović umro 2011. godine, a sada stigao poziv za utvrđivanje njegove sposobnosti

 Osnovni sud u Kruševcu

 

 

MILORAD Aladrović preminuo je 25. juna 2011. godine od Alchajmerove bolesti, zbog koje je za njegovog života i pokrenut vanparnički postupak određivanja poslovne sposobnosti. Za Osnovni sud u Kruševcu, međutim, ovaj čovek je „sasvim živ“, budući da su članovi njegove porodice juče bili pred sudom kako bi se ponovo procenilo njegovo stanje.

– Kako je tatina bolest bila neizlečiva, pokrenuli smo postupak za lišavanje poslovne sposobnosti, 15. novembra 2010. – kaže Ivona Aladrović, ćerka pokojnog Milorada. – Bilo je potrebno da se odredi staratelj, koji će u njegovo ime da radi pre svega pravne stvari. Rešenje je doneto 16. juna 2011, kad je sud na osnovu nalaza veštaka utvrdio da je tata trajno nesposoban. To rešenje prosledili su nam 13. jula, dve nedelje posle njegove smrti.

Mislili su Aladrovići da je tu cela priča i zaključena, sve dok prošle nedelje udovica Dragica i ćerka Ivona, kao staratelji, nisu ponovo pozvane na sud radi procene očeve poslovne sposobnosti.

– Stvarno smo se potresli kad smo dobili poziv, ovo je trošenje para poreskih obveznika i javašluk – smatra Ivona, kojoj je nejasno kako sud četiri godine nakon smrti njenog oca smatra da je on živ. – Rekli su mi da moraju da revidiraju svaki postupak, po najnovijem zakonu koji nas obavezuje da bismo ušli u EU, bez obzira na to što postoji nalaz veštaka u kojem sve piše, kao i da ih odgovorne službe nisu obavestile da je moj otac preminuo. Moj jedini komentar je da ćemo sigurno u Evropu.

Ivona se pita i da je otac kojim čudom još živ, kako bi njegovo zdravstveno stanje eventualno moglo da se poboljša za ovo vreme, kad se radi o vrlo teškoj bolesti koja „gasi“ čoveka. Sud je kao dokaz imao i nalaz psihologa, rešenje o naknadi za tuđu negu, medicinsku dokumentaciju i stručno mišljenje dva neuropsihijatra, među kojima je i dr Momčilo Grubač, u međuvremenu preminuo. U poslednjim danima života, Milorad Aladrović bio je u poodmakloj fazi Alchajmerove bolesti, a prema nalazu veštaka koeficijent inteligencije bio je na nivou od 30 do 40.

ZAKON
U Osnovnom sudu navode da se prethodnih godina vodilo više postupaka lišenja poslovne sposobnosti, a koji su okončani u zakonom predviđenim rokovima odgovarajućim odlukama, koje su i pravosnažne.

– Međutim, kasnije donetim Izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, propisano je da za lica koja su po ranijim propisima lišena poslovne sposobnosti sud po službenoj dužnosti sprovodi postupak u kome će ispitati da li i dalje postoje razlozi za lišenje poslovne sposobnosti – navodi se u odgovoru “Novostima”. – Zbog toga su ponovo pokrenuti postupci koji se odnose na ispitivanje poslovne sposobnosti istih lica.

Sud, u skladu sa zakonskim odredbama, u pretežnom broju procesnih situacija ne polazi odmah od pretpostavke da je stranka u postupku preminula, već se do podataka o tome dolazi tokom postupka. Što se tiče konkretnog predmeta, navodi se dalje, nismo u mogućnosti da damo bliža obaveštenja s obzirom da bi se odnosila i na podatke o ličnosti koji uživaju zakonsku zaštitu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply