Pojavila se svinjska afrička kuga u okolini Kruševca, započeto je suzbijanje pidemije na terenu

Počelo suzbijanje epidemije – POJAVILA SE SVINJSKA AFRIČKA KUGA U BLIZINI KRUŠEVCA: Bolest se prepoznaje po temperaturi i unutrašnjem krvarenju


Svinjska afrička kuga pojavila se u selu Globoder, kod Kruševca. Intervencijom nadležnih organa proglašeno je zaraženo odnosno ugroženo područje na teritoriji Kruševca, Trstenika i Aleksandrovca i započelo suzbijanje epidemije na terenu.

Prema rečima veterinara, svinjska afrička kuga je opasna za domaće i divlje svinje, nije prenosiva na druge životinje i nije opasna po ljude, a za nju nema vakcine, niti leka.

Bolest se prepoznaje po telesnoj temperature i unutrašnjem krvarenju kod zaražene svinje.

Stručnjaci insistiraju na izolaciji svih zaraženih i ugroženih jedinki, a preporučuje se eutanazija. Štete zbog ove bolesti svinja, po pravilu, nadoknađuje država. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu donelo je rešenje kojim se proglašavaju područja koja su zaražena i ugrožena od zarazne bolesti „Afričke kuge svinja“, kao i rešenje o obrazovanju regionalnog i lokalnih kriznih centara za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti za epizootiološko područje VSI „Kraljevo“ pod čijom se nadležnošću nalazi i Rasinski upravni okrug.

Zaraženim područjem proglašava se područje poluprečnika najmanje 3 km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Globoder, teritorija Grada Kruševca i obuhvata naseljeno mesto Globoder i naseljena mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik.

Veterinarska stanica Kruševac i Vetrinsrska inspekcija su odmah stupile u akciju, prave evidenciju, a organizovali su i svakodnevno praćenje stanja na terenu.

Ova bolest se pojavila u Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji, pre dve godine, a njeno prenošenje može se sprečiti dezinfekcijom prostora, objekata i obuće i odeće vlasnika Pošto nema pravog leka, jedino ostaje suzbijanje prenosnika, u prvom redu glodara, a obavezna je hitna i sitemska deratizacija.

Uz koordinaciju svih državnih službi i organa na teritoriji grada Kruševca uključena su i lovačka udruženja sa teritorije Rasinskog upravnog okruga.

Izvor: Kurir.rs/Ž.M.

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3645495/pojavila-se-svinjska-africka-kuga-u-blizini-krusevca-bolest-se-prepoznaje-po-temperaturi-i-unutrasnjem-krvarenju

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply