Počinje isplata otpremnina za radnike 14. oktobra

14. oktobar

Industrija mašina i komponenata (IMK) „14. oktobar“ dobila je novac za socijalni program za 692 radnika.

14. oktobar

Očekuje se da bi već u toku dana mogla da počne isplata onih koji su odlučili da napuste preduzeće, rečeno je agenciji Beta u fabričkom Samostalnom sindikatu.

„Na namenski račun je uplaćeno oko 400 miliona dinara za socijalni program za odlazak 692 radnika. Počelo je razduživanje opreme, potpisuju se sporazumi o međusobnom poravnanju, nako čega sledi isplata i raskid radnog odnosa“, kazao je predsednik fabričkog Samostalnog sindikata IMK-a Ljubiša Velimirović.

On je naveo da pomenuti sporazum o međusobnom poravnanju znači utvrđivanje iznosa koji fabrika duguje zaposlenom, ali i saglasnost radnika da do okončanja postupka privatizacije neće podnositi tužbe protiv preduzeća.

Najviše radnika, njih 299 odlučilo se za opciju 200 evra po godini staža, 195 ispunjava uslov pet godina do penzije, 151 radnik će uzeti deset prosečnih plata, dok njih 47 ima dve godine do penzije.

Velimirović je podsetio da je radnicima te fabrike socijalni program bio ponuđen još pre godinu dana, kada je bilo dogovoreno 300 evra po godni staža.

U IMK „14. Oktobar“ radi oko 1.500 ljudi i prema ranijim izjavama očekuje se da smanjenje broja zaposlenih doprinese kvalitetnijoj privatizaciji. To preduzeće je u postupku restrukturiranja, u većinskom je državnom valasništvu, a zaposlenima duguje dvadesetak plata.

Isplatu socijalnog programa očekuju i u „Trajal korporaciji“ koju, kako je agenciji Beta kazao predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, Milosav Vukojičić, nakon odluke nadležnih ministarstava može da napusti oko 290 radnika.

„Trajal“ ima oko 1.600 radnika, u postupku je restrukturiranja i privatizacije, nakon što je prošlog decembra raskinut ugovor prethodne privatizacije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply