Početak sezone polena

polen

Prvi put na teritoriji Srbije, osmatranje alergenog polena je počelo 2002. godine u Saveznom hidrometeorološkom zavodu na dva merna mesta u Beogradu. Sada Agencija za zaštitu životne sredine uspostavlja nacionalnu mrežu stanica radi praćenja koncentracije alergena polena na teritoriji Srbije.

polen

Polen biljaka je za čoveka jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koji se mogu naći u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20% ljudske populacije izazivaju alergijske reakcije, bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polensku kijavicu…

Ovo je šesta sezona kako Zavod za javno zdravlje meri koncentraciju alergenog polena u vazduhu, a Kruševac je jedan od 10 gradova gde se nalazi tzv. „klopka za polen.“

Od 11. februara, kada smo počeli sa merenjem, detektovano je 9 vrsta polena, ali nema povećane koncentracije alergena“, kaže Aleksandar Djordjević, diplomirani inženjer zaštite životne sredine.

Trenutno su aktuelne leska i jova a zbog najave hladnog i kišovitog vremena , ne očekuje se povećana koncentracija alergenih polena do kraja meseca. Početkom aprila i do kraja maja, traje cvetanje drveća i tada se očekuju povećane koncentracije u vazduhu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply