Početak restrukturiranja HI „Župe“

Hemijska industrija „Župa“ 25. februara na skupštini akcionara treba da usvoji program restrukturiranja i privatizacije, rekao je zastupnik kapitala Hranislav Janković.

Kako je Janković rekao Tanjugu, program restrukturiranja podrazumeva četiri moguće prodaje – prva je prodaja preduzeća u celini sa svim zaposlenima, a početna cena bez obaveza preduzeća, prema već utvrđenoj proceni, iznosi 10,3 mil EUR.

– Ukoliko se na prvom tenderu ne javi niko, cena će biti niža za 49% – objasnio je Janković.

Sledeći vid prodaje, prema rečima zastupnika kapitala, podrazumeva privatizaciju po celinama (Kalijumova hemija, ksantati, sulfati, pesticidi, uprava), a podrazumeva se da će, ukoliko se i ovaj vid prodaje ne realizuje, cena biti niža za 49%, što predstavlja četvrtu fazu.

– Ovakav program restrukturiranja je već usvojio nadzorni odbor, i očekujem da će on biti usvojen i na skupštini akcionara preduzeća – naveo je Janković.

On je dodao da će dugovanja od oko 13 mil EUR prema bankama, Fondu PIO, Fondu zdravstvenog osiguranja i komunalnim preduzećima, ostati „staroj Župi“, koja će otići u stečaj.

Prema saznanjima zastupnika kapitala, Agenciji za privatizaciju je do sada 13 kompanija uputilo pismo o namerama za kupovinu hemijske industrije „Župa“, a kako je saopšteno u gradskoj upravi, dve firme su zaintresovane za delove „Župe“.

HI „Župa“ je 2002. godine, kao veoma uspešna, ušla u proces privatizacije, a od 2005. godine, kada je raskinut kupoprodajni ugovor sa beogradskom firmom „Vektra M“, nalazi se u državnom vlasništvu.

Ova industrija, nekada je imala 1.400 zaposlenih, a danas broji 330 radnika.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply