Počelo razduživanje radnika pa onda isplata otpremnina u 14. oktobru

U IMK „14. oktobar“ u sredu ujutro počelo je razduživanje radnika koji su se prijavili za socijalni program. Očekuje se da do Nove godine svih 692 radnika koji napuštaju preduzeće bude isplaćeno.

– Prema našim saznanjima država je uplatila novac za realizaciju socijalnog programa. U utorak popodne Upravi trezora u Kruševcu prebačeno je 404 miliona dinara. U sredu je počelo razduživanje radnika, potpisivanje sporazuma o prekidu radnog odnosa i sređivanje ostale „papirologije“. Pošto se radi o velikom broju ljudi biće potrebno par dana da se sve to završi, ali verujemo da će sve biti gotovo do kraja godine – rekao nam je Dejan Mutavdžić iz UGS „Nezavisnost“.

Od 692 radnika koju su odlučili da napuste preduzeće, 299 je izabralo da uzme otpremninu od 200 evra po godini radnog staža. Za odlazak uz otpremninu od deset bruto plata opredelio se 151 radnik. Na birou nezaposlenih u naredne dve godine, do odlaska u penziju, biće 47 zaposlenih, dok je varijantu da budu pet godina na birou izabralo 195 radnika.

Pre realizacije socijalnog programa, na koji su zaposleni čekali više od godinu dana, „14. oktobar“ je imao 1.460 zaposlenih. U 2015. godinu nekada najveće kruševačko preduzeće će ući sa samo 768 zaposlenih.

Socijalnom programu se nadaju i radnici „Trajala“ i „Prve petoletke“. U „Trajalu“ su se prijavilo 312 a u „Prvoj petoletki“ 160 radnika. Njihove programe Vlada Srbije tek treba da odobri.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply