Почетак реализације документарног филма Духовно благо

Duhovno blago, dokumentarni film

Сведоци смо да последњих година филмски и телевизијски програми садрже насиље, сиромаштво, ријалити, неморал… Због тога сам дошао на идеју да кренемо у реализацију филма који је богат са моралним вредностима, историјском лепотом и духовним стварима. Да би могли да вратимо моралне ствари у нашем друштву позивам друштвено одговорне фирме и појединце да се укључе у филм и подрже исти.

Duhovno blago, dokumentarni film

Као блистави трагови у времену и пулсирајући симболи истрајности хришћанске вере, православне цркве и манастири овековечују све оне крајеве које је након свога покрштавања походио српски народ. Сакрална архитектура је, с друге стране, једно од најкарактеристичнијих обележја српског духовног, религијског и културног идентитета, обележје по којем смо као народ препознатљиви свугде у свету.
Али све то неизмерно архитектонско и духовно благо треба сачувати од пропадања и заборава. Живимо у динамичном и бурном времену незапамћене медијске интерференције, у доба којим, много више у квантитативном него у квалитативном смислу, царује информација која се са невиђеном лакоћом претвара у дезинформацију. Отуд и потреба да се направи средњеметражни филм Духовно благо Пантелеја, као аутентичан документарни запис о изгледу, историји, значају и атмосфери цркава и манастира из североисточног дела Ниша и његове ближе околине, тј. као
документарац са елементима наменског (туристичког) филма. То остварење ће, осим прецизних историјских и географских детаља о црквама и манастирима овог краја, гледаоцима понудити и ауторско-контемплативни визуелни увид у раскошну лепоту тих храмова, чиме ће, осим очекиване документарне функције, Духовно благо испунити и свој естетски смисао.
Намера аутора је да се овај филм, који су као покровитељи подржале Епархија нишка Српске православне цркве и Градска општина Пантелеј Ниш, прикаже најпре публици у Србији, Републици Српској и Црној Гори, а потом и у другим православним земљама. Такође се очекује да Духовно благо има и врло интензиван фестивалски живот у земљи и иностранству.

Документарни филм под називом  ДУХОВНО БЛАГО
ТИЗЕР  ФИЛМА      https://www.youtube.com/watch?v=RaeXonvv28Q
Продукција:  НГ Тим ( www.ngtim.rs), Ниш
Режија:   Јасмина Ранђеловић
Сценарио:     Велибор Петковић
Продуцент:   Градимир Николић
Продуцент филма:  Сведоци смо да последњих година филмски и телевизијски програми садрже насиље, сиромаштво, ријалити, неморал… Због тога сам дошао на идеју да кренемо у реализацију филма који је богат са моралним вредностима, историјском лепотом и духовним стварима. Да би могли да вратимо моралне ствари у нашем друштву позивам друштвено одговорне фирме и појединце да се укључе у филм и подрже исти.

Покровитељ:  Градска општина Пантелеј
Благослов Српке православне цркве
Премијера:  Април 2016.
У филму ће се представити 14 цркава и 2 манастира.

http://www.youtube.com/watch?v=RaeXonvv28Q

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply