Planinari Planinarskog društva Kruševac učestvovali u akciji Narcisu u pohode

Stolovi: Narcisu u pohode

Narcisu u pohode – Na Stolovima se okupilo oko dve hiljade kraljevačkih planinara i njihovih gostiju iz Novog Sada, Beograda, Kruševca, Užica, Čačka, Zrenjanina i drugih gradova, na manifestaciji „Narcisu u pohode“.

Stolovi: Narcisu u pohode

 

Za ime cveta zaslužan je grčki mit o mladiću Narcisu, zaljubljenom u lik koji je video kad se ogledao u vodi. Na mestu gde je umro iznikao je prelepi narcis, cveće koje nastanjuje mediteranske zemlje ali i naše predele. U Srbiji ga najviše ima na Stolovima, planini kod Kraljeva gde se svake godine održava manifestacija „Narcisu u pohode“.

 

Iz Kamenice, jednog od odredišta ovogodišnje manifestacije „Narcisu u pohode“ oko dve stotine ljubitelja cveća, lanine i prirode u rano jutro krenulo je ka vrhovima Stolova.

Put ih je vodio kroz prelepe planinske predele prekrivene belim mirisnim narcisima, od Orlovca preko Ravnog stola do nejviših vrhova. Ranoranioci planinari i domaćini na mestima predviđenim za odmor i okrepljenje sačekivali su svoje prijatelje, ljubitelje prirode iz Novog Sada, Beograda, Kruševca, Užica, Čačka, Zrenjanina i drigih gradova Srbije.

„Prezadovoljni smo posetom“, istakli su domaćini manifestacije Rada Vukosavljević, član UO Planinarskog saveza Srbije, i Slobodan Voštinić, član Planinarskog društva Gvozdac. „Ima nas više od dve hiljade iz tridesetak planinarskih društava, vreme nam ide na ruku i drago nam je što svi uživaju u lepotama narcisa, čistom vazduhu, prirodi i pogledu koji puca na celo Kraljevo, i dalje prema Vrnjačkoj Banji i Čačku.

Ova manifestaciji će se pamtiti, kaže Dragoslav Gogić, iskusni planinar iz Kruševca:

„Planinario sam po celom svetu, obišao najlepše planine Evrope, mnoge i u svetu ali su Stolovi nešto posebno.“

I njegov sugrađanin, 91-godišnji Dragan Stamatović, koji je s mladalačkom lakoćom dopešačio do najviše vrha Usovače na 1.375 metara nadmorske visine, zadivljen je lepotom Stolova. Njegovo divljenje dele i znatno mlađi planinari – Marina Voštinić iz Kraljeva, Zora Matović iz Čačka, Dragan Kojadinović iz Novog Sada, Marko Radovanović i mnogi drugi.

Iako je ove godine Stolovima bilo više od dve hiljade posetilaca mnogi proplanci prekriveni narcisom ostali su netaknuti.

Izvor: Rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2319495/narcisu-u-pohode-.html

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply