Pečenjijada u Stopanji privukla posetioce iz cele Srbije

Stopanja Pečenjijada

Cela Srbija pohrlila u PRESTONICU PEČENJA: Miris se širi Stopanjom, okreću se prasići i jagnjići, a majstori otkrivaju svoje tajne (VIDEO)

– Pečenja ponestaje, ali će ga biti u dovoljnim količinama. Postigli smo pravi cilj, a on je bio da se dobro jede i pije, uz bogat kulturno – umetnički program – rekao je Atanasković

Stopanja Pečenjijada

Selo Stopanja, pored magistralnog puta Trstenik-Kruševac, čuveno je po velikom broju pečenjara i danas je postalo prestonica pečenja.

Na svakom koraku peku se i okreću prasići i jagnjići, a mestom se konstantno širi miris pečenja. Iako manifestacija traje i u nedelju, kafane su već prepune gostiju od samog jutra. I svi rade isto – jedu pečenje!

Pečenjar Radiša Gašić, kaže da se proda sve što stigne, i da je pečenje u Stopanji isključivo vruće.

– Ako se na Roštiljijadi pojede više pečenja nego roštilja, na Kupusijadi opet više pečenja nego kupusa, onda je normalno da se manifestacija Pečenjijada održi u Stopanji. Najbolje pečenje je kad zakoljete mlado prase iz obora, do tridesetak kilograma, i odmah ga stavite na vatru da se peče dok se mišići mrdaju. Ostale tajne spremanja ne mogu da otkrijem –  kazao je Radiša za Tanjug.

Rade Vitkovac, ugostitelj iz Stopanje kaže da je umetnost i u sečenju pečenja.

– I vruće pečenje je teško iseći, jer i za to je potreban dobar majstor. Ali, kod nas u Stopanji su svi dobri u tome, i znaju šta je pravi kvalitet – objasnio je ovaj stari ugostitelj.

Gerasim Atanasković, predsednik organizacionog odbora „Stopanjske pečenjijade“ kaže da je postignut cilj, a on je bio da se danas „traže prase i jagnje više“.

– Pečenja ponestaje, ali će ga biti u dovoljnim količinama. Postigli smo pravi cilj, a on je bio da se dobro jede i pije, uz bogat kulturno – umetnički program – rekao je Atanasković.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik kaže da je prva „Pečenjijada“, koja se organizuje ove godine, već prevazišla njihova očekivanja.

– Puno smo uložili u prethodnih godinu dana. Od samog planiranja pa do celokupne organizacije. Rezultati se vide. Očekujemo od 10.000 do 15.000 ljudi već prvog dana. Narod je zadovoljan i utisci su prelepi. Očekujemo da “Pečenjijada“ postane manifestacija na republičkom nivou – kazao je Ćirić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply