Patrijarh srpski Irinej posetio je Kruševac

patrijarh-irinej

Srpski patrijarh Irinej juče posle podne, po povratku sa Kosova i Metohije, boravio je u Kruševcu. On je najpre u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića obišao novoizgrađene crkve na Bagdali, a potom prisustvovao svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca, koja je u 18 sati počela himnom „Bože pravde“.

patrijarh-irinej

 

Ovoj sednici prisustvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić, episkop kruševački David, kao i gradonačelnici i predsatanvici gradova pobratima Krfa, Bijeljine, Rmniku Volčea, Stare Zagore, Žaleca, kao i brojnih drugih gostiju.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović je rekao da Kruševac i Srbija imaju čast i obavezu da podsećaju na ovaj dan kada je iz Kruševca 1389. godine u Kosovski boj pošla srpska vojska predvodjena svetim carom Lazarom.

Posle programa koji su izvele „Lazarice“ , prisututnima se najpre obratio ministar odbrane Bratislav Gašić. On se osvrnuo na izvesne „napade koji su u poslednje vreme usmereni na SPC i Vojsku“.

Ovaj grad i ovaj narod učiniće sve da nikome ne dozvoli da nas skrene s puta ponosne Srbije koja neće da se stidi svoje prošlosti. Svim mrziteljima Kruševca i Srbije poručujem da vole ovaj grad i ovu zemlju makar malo onoliko, koliko da vrate ovom gradu i ovoj zemlji što su uzeli i mi ćemo svi biti zadovoljni, rekao je Gašić.

Patrijarh srpski Irinej je u svojoj besedi kazao da je jučerašnji dan – Vidovdan najveći srpski praznik. On je odao počast Kruševcu koji čuva duhovne vrednosti, istakavči da samo onaj narod koji čuva duhovno bogatstvo može ospstati na vetrometini.

Na svečanoj sednici Skupštine grada uručena su najviša gradska priznanja. Vidovdanska nagrada uručena je kruševačkoj Gimnaziji koja je proslavila vek ipo postojanja i rada. Uručene su plakete i pohvale zaslužnim kolektivima i pojedincima.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply