Pančevo i Kruševac konkurišu za nagradu Evropske nedelje mobilnosti

evropska nedelja mobilnosti 2016 jpg

Evropska nedelja mobilnosti: Pančevo i Kruševac konkurišu za nagradu – U prostorijama Stalne konferencija gradova i opština (SKGO) u Beogradu u četvrtak je održan Info dan posvećen Evropskoj nedelji mobilnosti 2016, na kome su se okupili predstavnici dvadesetak opština i gradova iz čitave Srbije.

evropska nedelja mobilnosti 2016 jpg

Evropska nedelja mobilnosti je kampanja održive urbane mobilnosti koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra. Započeta u Evropskoj uniji, kampanja se vremenom proširila i na zemlje koje nisu članice EU, kao i na druge kontinente, pa u njoj već tradicionalno učestvuju gradovi u Brazilu, Japanu, Americi, navodi se u saopštenju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Učešće podrazumeva organizovanje akcija koje promovišu urbanu mobilnost i alternativne načine transporta , kao i manifestacije „Dan bez automobila“ kada se deo grada zatvara za automobile.

Obe godine tema kampanje biće „Pametna mobilnost – snažna privreda“ i do sada se za učešće prijavilo 1.766 gradova, među kojima i gradovi iz Srbije. Spisak prijavljenih gradova može se pogledati ovde.

U okviru Nedelje mobilnosti, EU info centar i Delegacija EU u Srbiji organizovaće niz akcija od kojih je centralna Zeleni pešački prelazi – po jedan prelaz u Beogradu, Novom Sadu i Nišu 16. septembra biće obeležen belim platnom po kome će pešaci prelazeći ostavljati zelene otiske: cilj interaktivne akcije je da animira građane da razmišljaju „zeleno“ i da se umesto automobila odluče za bicikl, gradski prevoz ili pešačenje kao način transporta.

Na sastanku su predstavnici i predstavnice gradova i opština izneli svoja iskustva u dosadašnjem obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, a saopšteno je i da će dva grada iz Srbije učestvovati u takmičenju za nagradu Evropske nedelje mobilnosti: Kruševac i Pančevo. Ova nagrada svake godine dodeljuje se gradu koji je najbolje organizovao Evropsku nedelju mobilnosti i samim tim najviše doprineo promociji održive urbane mobilnosti, navodi se u saopštenju.

Da bi učestvovao u takmičenju, grad mora da ispuni tri kriterijuma: da gradonačelnik potpiše Povelju, da su u gradu organizovane aktivnosti tokom svih 7 dana Evropske nedelje mobilnosti i da se primeni bar jedna trajna mera iz oblasti urbane mobilnosti.

Odluka o dobitniku nagrada saopštava se obično u martu naredne godine; sama nagrada podrazumeva promociju grada pobednika i izradu filma o gradu pobedniku i njegovu promociju. Pobednik 2015. godine bio je španski grad Marsia.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply