Originalni zapisi „Marša na Drinu“ u Legatu Stevana i Stanislava Biničkog u Kruševcu

I fotografije u ostavštini porodice Stanislava Biničkog

Posle stručne konzervacije zapisi „Marša na Drinu“ prvi put će se pred kruševačkom publikom naći u četvrtak u Narodnom muzeju.

 I fotografije u ostavštini porodice Stanislava Biničkog

Originalni notni zapisi „Marša na Drinu“ prvi put će se posle stručne konzervacije pred kruševačkom publikom naći u četvrtak u Narodnom muzeju u okviru izložbe Legata Stevana i Stanislava Biničkog. Tako će posle dužeg vremena ovdašnja javnost imati priliku da vidi dragocenu zaostavštinu slavnog kompozitora rođenog u Jasici kraj Kruševca, ali i njegovog oca, komandanta Treće pontonske čete stacionarane kraj Lazarevog grada.

– Izložba sadrži na stotine fotografija, dokumenata, partititura i uspomena iz života oca i sina Biničkog, a među najvrednijim predmetima je notni zapis koračnice posvećen pukovniku komandantu Milivoju Stojanoviću, koji je predvodio Drugi gvozdeni pešadijski puk na Ceru – kaže za „Novosti“ koautor izložbe, istoričar Kosta Radić.

Uz materijal iz kruševačkog muzeja, značajan segment izložbe je i nasleđe sačuvano u Narodnoj biblioteci Srbije, gde je ova postavka prvi put i viđena u avgustu povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata. Legat iz koga je misteriozno nestalo 19 odlikovanja 2003. godine, muzeju je četiri godine ranije poklonio unuk autora prve srpske opere, Milivoje Josifović.

Na otvaranju izložbe koja će uz podršku Ministarstva kulture pred Kruševljanima biti do kraja januara, govoriće i Miloje Popović Kavaja, koji je 1964. godine povodom pedesetogodišnjice Cerske bitke napisao stihove marša.

– Pišući stihove rukovodio sam se saznanjem da je delo Biničkog patriotska melodija od nacionalnog i univerzalnog značaja, za srpski narod, ali i za sve one koji su se borili protiv austrougarskog agresora – ističe Popović za „Novosti“.

Pored Koste Radića, u izradi izložbe učestvovali su i Goran Vasić i Zvezdana Lazarević, uz podršku saradnika Zorice Simić i Jovanke Rašović. Izložbu prati bogat katalog koji su osmislili Jasmina Vasić i Nikola Vukanović.


JASIKA

RODNO selo Stanislava Biničkog, Jasika, ima osnovnu školu koja nosi njegovo ime. Osnovna škola sa više od 200 učenika nekada je bila kasarna pored koje je rođen Binički, a svake godine se ovde obeležava godišnjica rođenja jednog od najznačajnijih srpskih umetnika. Ime Biničkog nosi i muški kamerni hor i ulica u Jasici, koja vodi do crkve gde je kršten.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply