Opština Aleksandrovac nezakonito finansira emisiju Župska hronika

Suprotno Zakonu o javnom informisanju, opština Aleksandrovac svakodnevno proizvodi medijske sadržaje, koje opet mimo zakona, emituje na regionalnoj Televiziji.

Skupština Aleksandrovca donela nezakonitu odluku

Tim povodom i Udruženje novinara Srbije postavilo je pitanje kada će već jednom čelnici Aleksandrovca prestati sa kršenjem zakona.

Odluku o emitovanju informativne emisije „Župska hronika“ u etru Televizije Kruševac, koju proizvodi Informativna služba aleksandrovačkog Doma kulture, donela je Skupština Aleksandrovca.

– Parlamentarci Župe postupili su nezakonito iz tri razloga. Prvi, što opština Aleksandrovac ne može po zakonu da proizvodi medijske sadržaje. Drugi, što Televizija Kruševac nije učestvovala na konkursu opštine Aleksandrovac za sufinansiranje medijskih projekata i treći, što je pomenuti konkurs sproveden suprotno zakonu i Pravilniku Ministarstva kulture i informisanja – stoji u reagovanju Udruženja novinara Srbije.

Povodom odluke Skupštine, reagovao je i Klub novinara Župe.

– Zahtevamo od Ministarstva kulture i informisanja i drugih državnih organa da spreče kršenje zakonskih propisa i obezbede punu slobodu javne reči u Aleksandrovcu – kažu novinari i dodaju “da nezakonitom proizvodnjom medijskih sadržaja o trošku građana, bahata aleksandrovačka vlast uveliko sprovodi predizbornu medijsku kampanju”.

Direktor kruševačke Televizije Đorđe Kovačević kaže da se plaši da u celoj ovoj priči „RTK ne bude kolateralna šteta“.

Radio Televizija Kruševac planira da bude moderna regionalna televizija. Zato hoćemo da imamo informacije iz svih opština Rasinskog okruga. Bojim se da reagovanje UNS-a i Kluba novinara Župe, može negativno da se odrazi na RTK, jer bi i druge opštine mogle pod pritiskom da otkažu saradnju. Najviše se plašim, da RTK u celoj ovoj priči ne bude kolateralna šteta – kaže Kovačević.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply