OPASNOST: Ogromna količina smeća se sliva u jezero Ćelije odakle se Kruševac i okolina snabdevaju vodom

Jezero-Ćelije-smeće

Akumulacijom jezera Ćelije, sa koje se preko 100 hiljada stanovnika Kruševca i okruženja snabdeva zdravom pijaćom vodom, ponovo pluta smeća, kao i tokom prošlogodišnjih majskih poplava.

Jezero-Ćelije-smeće

 

Nadležne inspekcijke službe su utvrdile da u jezero Ćelije izvesna količina smeća dolazi iz uzvodnih delova reka Rasine i Blatašnice, odnosno iz vodotokova Blaca i Brusa.

Smeće na površini od oko dva hektara, polako je iz gornjeg počelo da se kreće ka srednjem delu jezera, zbog čega je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović zatražio hitno postavljanje pregradne vodene barijere.

Na njenom postavljanju angažovani su radnici „Srbijavoda“ i Ribočuvarske službe „Rasina plus“, uz asistenciju pripadnika Vatrogasno – spasilačke jedinice i Komunalne i Saobraćajne policije.

Reka Rasina na ulivu u jezero Ćelije u naglom je opadanju, a nivo jezera je na dozvoljenoj koti. Zapadna Morava je u porastu, i njeno izlivanje iz korita u Makrešanu je nepromenjeno. Nivo Južne Morave kod Đunisa takođe je u blagom porastu u odnosu na jučerašnji dan i iznosi 450 centimetara.

U ovom naseljenom mestu i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava, i sve nadležne službe su na terenu.

Uz oprez, prohodna je jedna saobraćajna traka regionalnog puta Kruševac – Aleksinački rudnici, saznajemo u Gradskom Štabu za vanredne situacije Kruševac.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply