Oko sto đaka manje polazi u školu 2016/17. školske godine u Kruševcu!

Prvacima na poklon "Prvanka" i školski pribor

U Kruševcu stotinak prvaka manje – U Kruševcu ove godine u školu polazi stotinak prvaka manje nego prošle, dok je taj broj u ostalim opštinama Rasinskog okruga na nivou prošlogodišnjeg, rečeno je danas Beti u kruševačkoj Školskoj upravi.

Prvacima na poklon "Prvanka" i školski pribor

Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija Prvacima na poklon „Prvanka“ i školski pribor

– U Kruševcu u prvi razred polazi 1.117 đaka, što je stotinak manje nego prošle godine, dok u ostalim opštinama Rasinskog okruga ima 793 prvaka, slično kao prošle godine – rekao je načelnik Školske uprave Zoran Asković.

On je dodao da u Rasinskom okrugu u prvi razred kreće 1.910 đaka, a u prvi razred srednjih škola 2.015 učenika.

Za siromašne đake predviđene pogodnosti Foto: R. Getel / RAS Srbija Za siromašne đake predviđene pogodnosti

U Školskoj upravi nisu mogli da preciziraju koliko je radnika u prosveti u Rasinskom okrugu tehnološki višak, ali su procenili „da ne bi trebalo da ih bude mnogo“.

– Novi informacioni sistem od prošle sedmice funkcioniše, direktori popunjavaju tehnološke viškove i potrebe tako da broj možemo da znamo tek nakon početka školske godine, a prema grubim procenama ne bi trebalo da ih ima mnogo – rekao je Asković.

Predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović kaže da se sa utvrđivanjem tehnološkog viška kasni.

– Niko nema podatke o tehnološkim viškovima jer tek danas, sutra, izlazi novi pravilnik i rok je tri dana da škole unesu podatke, imamo radnu grupu za rešavanje tehnoloških viškova koja je i prošle godine sarađivala sa Školskom upravom i ne očekujemo probleme – kazao je on.

Grad Kruševac i Fond za populacionu politiku su pripremili poklon za đake prvake, publikaciju „Prvanka“ i poklon čestitke od po 1.500 dinara za kupovinu pribora, za šta je iz budžeta izdvojeno dva miliona dinara.

Obezbeđene su i 732 poklon čestitke za kupovinu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, koji su treći i četvrti đak u porodici, vrednosti od 6.000 dinara do 14.000 dinara u zavisnosti od razreda, što iznosi sedam miliona dinara.

Budžetski Fond za populacionu politiku obezbedio je tri miliona dinara za besplatan prevoz za 135 siromašnih đaka drugog, trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply