Ogorčeni roditelji žele smenu direktorice Nate Veljković

Nata Veljkovic Krusevac

Petnaestak roditelja predškolaca okupilo se danas ispred ustanove „Nata Veljković“ u Kruševcu prikupljajući potpise za smenjivanje direktorke te predškolske ustanove, jer su, kako navode, deca preživela traume tokom priredbe koja se odvijala na otvorenom, a koja je na pola prekinuta zbog nevremena praćenog grmljavinom i jakim pljuskom

Nata Veljkovic Krusevac

 

 

„Zbog svih propusta, zanemarivanja života i bezbednosti dece od pet i šest godna i svih preživljenih trauma, tražimo najoštrije sankcije za direktorku, saradnike i sve organizatore“, stoji u peticiji koju nezadovoljni roditelji predškolaca od danas potpisuju, a planiraju da je u ponedeljak pošalju Ministarstvu prosvete.

Okupljeni roditelji situaciju na završnoj priredbi, kojom se inače tradicionalno otvaraju Vidovdanske svečanosti koje orgazuje Grad Kruševac, a na kojoj je učestvovalo skoro 900predškolaca iz Kruševca i još makar toliko dece u publici, opisuju kao haotičnu u trenutku kada je počelo da duva, grmi, seva i da pada jaka kiša.

Za razliku od direktorke ustanove „Nata Veljković“ Vesne Živković, koja tvrdi da su vaspitačice decu roditeljima predale 15 minuta pre početka kiše, okupljeni roditelji tvrde da su u opštem metežu jedva stigli do svoje dece dok je kiša već uveliko padala.

„Do poslednjeg trenutka su čekali da nam daju decu, roditelji su onda krenuli da uzimaju decu, dovodili su i tuđu decu, to je bio opšti haos. Probijali smo se preko 800 metara brisanog prostora i kroz ogromnu gužvu da bismo stigli do auta“, ispričao je Nebojša Spasić, otac bliznakinja.

Završna priredba predškolaca se, inače, održava u prirodnom amfiteatru spomen kompleka Slobodište, a svi učesnici budu rasporedjeni po obodu amfiteatra. Do parkinga ima od 500 do 800 metara, sa jedne strane čistine, a sa druge strane šumovitog prostora.

Majka Jelena Stanković napominje da je preko razglasa rečeno da roditelji ne prilaze da uzmu decu, već da ih preuzmu na ulasku u amfiteatar, tamo gde su ih i predali vaspitačima, da je ona tako i učinila, ali da je nastao opšti metež i da je onda morala da trči nazad za dete, koje je, kada ga je preuzela „vrištalo i bilo izbezumljeno“.

Direktorka Vesna Živković je rekla da je kompletan izveštaj o organizaciji završne prirpedbe predškolaca, koja je usled nevremena prekinuta, prosledila ministarstvu i dodala da oseća najveću moguću odgovornost.

Povodom zahetva za smenu, kazala je da je u ustanovi smešteno 3.000 dece, te da delu roditelja ne može da zabrani loše komentare i negativne stavove.

„Odgovorno radim svoj posao, u cilju da deca budu zadovoljna i bezbedna, šta god nadležni iz ministarstva i lokalne samouprave odluče tu sam da snosim, ukoliko sam kriva, svaku posledicu“, rekla je ona.

Složila se da su deca preživela traumu i kazala da su psiholozi preporučili održavanje nove završne pripredbe, kako bi deca ponela pozitivno iskustvo kada završavaju predškolsko, ali da će ustanova o tome odlučivati, jer su se saveti roditelja u većini obdaništa izjasnili da su za to da se održe priredbe po vrtićima.

Napomenula je da je ustanova, kao i svake godine, kod Hidrometeorološkog zavoda proverila kakvo će vreme biti, poslednjih put u sredu popodne u 15.30, da im je tada rečeno da se kiša prognozirana za posle 20 sati ili tokom noći, te da je odlučeno da se pripredba, koja je trebalo da se završi do 19 časova, ipak održi.

Dodala je da su na terenu tokom priredbe bile ekipe Hitne pomoći, vatrogasaca, komunalne policije, vojske, službe obezbedjanja te ustanove, te da su deca i roditelji koji nisu imali prevoz odvoženi do kuće.

Proslava na Slobodištu

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply