Održano ročište suđenja za napad na Borka Stefanovića, sud nije ispitao ko je naredio napad, sledeće ročište zakazano za septembar

Borko Srefanović: Sud nije istražio pozadinu napada

Borko Stefanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Višem sudu u Kruševcu danas je održan glavni pretres na ponovljenom suđenju zbog incidenta u kojem su u novembru 2018. godine, napadnuti Borko Stefanović, Boban Jovanović, i policajac Dejan Palibrk. 

Po optužnici Višeg javnog tužilaštva, trojici okrivljenih Milošu Šaponjiću, Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću, na teret se stavlja krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, a Gmijoviću i krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Za razliku od prošlog pretresa, danas su se sva trojica pojavila u sudnici.

Oštećeni Borko Stefanović i Boban Jovanović ostali su pri ranijim iskazima. Svedoci Slavenko Ivezić, načelnik odeljenja policije i Goran Spasić, komandir policijske ispostave u Kruševcu, posvedočili su da su službenici Dejan Palibrk i Dejan Kotlajić angažovani da na Trgu kosovskih junaka proprate učesnike političke tribine, a da je kasnije povređeni Palibrk bio i ispred MZ Rasadnik, gde se napad i dogodio.

“Činjenice su jasne, osuđujuća presuda je jedina moguća. Svi su svedoci ostali pri iskazima i očekujemo da ćemo 17. septembra dati završnu reč zajedno sa tužiocem, da ćemo tada čuti presudu suda”, navodi punomoćnik oštećenih Vladimir Todorić.

Borko Stefanović je naveo da ne misli da sud neće slučaj privesti kraju, ali ponovio da pozadina napada nije istražena.

Jedan od svedoka, Ivan Mandić, aktivista opozicije, koji je izjavio da odranije zna okrivljene Gmijovića i Šaponjića, a svom ranijem iskazu dodao da je sada već 90 posto siguran da je i lično, na parkingu uoči tribine, video dvojicu okrivljenih.

Branilac Jovana Vučković Pejčić je uložila prigovor na ovo svedočenje, smatrajući da iskaz Mandića, koji je, iako svedok, prisustvovao delu davanja iskaza okrivljenih na prvom suđenju, ne treba da se uzme u obzir.

“Zaista postoje ozbiljne razlike u tome koliko je bilo lica na kritičnom događaju,šta su oni radili, ko je kome prilazio,što će svakako ceniti sud “, rekla je advokatica okrivljenih Jovana Vučković Pejčić.

Za krivično delo nasilničko ponašanje propisano je do 12 godina, a za napad na službeno lice do 8 godina zatvora.

Izvor: N1info.com

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply