Održana generalna proba vojne parade u Kruševcu

Uoči obeležavanja Dana Vojske 20. aprila u Kruševcu je pred više hiljada ljudi, uspešno održana generalna proba osposobljenosti i opremljenosti Vojske Srbije, kojoj je prisustvovao načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Načelnik Generalštaba vežbao sa vojnicima

Obraćajući se pripadnicima Vojske Srbije i okupljenim građanima, general Diković je rekao da Kruševac nije slučajno izabran da bude domaćin centralne svečanosti ukazujući na njegovo značajno mesto u tradiciji srpskog naroda.

„Želim da zahvalim građanima Kruševca, koji su bili strpljivi prethodnih dana, kako bi nam omogućili da našu zamisao sprovedemo u potpunosti, a cilj nam je da građanima Srbije prikažemo našu Vojsku, kojoj oni bezgranično veruju i koja je danas cenjena u svetu“, rekao je Diković.

On je naglasio da ulaganje u Vojsku Srbije predstavlja ulaganje u bezbednost svakog građanina Srbije.

Generalna proba počela je egzercirom Garde Vojske Srbije, odnosno prikazivanjem veštine rukovanja oružjem, koje se izvodi sa poluautomatskim puškama. Usledio je svečani defile vazduhoplovnog, pešadijskog i motorizovanog ešalona, a građani su mogli da pogledaju i izloženo naoružanje i vojnu opremu na tehničko – taktičkom zboru.

PROČITAJ JOŠ:  Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima - prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta

Između ostalog, izložene su letelice, tenkovi, artiljerijska oruđa, kao i nova sredstva koja se uvode ili će se tek uvesti u Vojsku Srbije.

Centralnoj proslavi, koja će početi u 11 časova, prisustvovaće, kako se očekuje, državni i vojni vrh Srbije, a učestvovaće oko 2.000 pripadnika vojske, više od 100 borbenih i neborbenih vozila, specijalnih vozila, vazduhoplovi.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply