Održan izviđački kamp u Kruševcu

Izvidjački kamp Kruševac

Izviđački kamp u Kruševcu bori se za opstanak – Na Slobodištu, spomen-parku kraj Kruševca, kampovali su izviđači iz Srbije. Na ovaj način Odred „Car Lazar“ kao domaćin se već deset godina bori za opstanak jedne od nekada najmasovnijih organizacija.

Izvidjački kamp Kruševac

 

Najmlađi izviđač u kampu ima osam godina. Najstarija je takozvana super baka.

 

Pripremili: Gorana Mladenović i Bratislav Kostić Your browser does not support the video tag.

„Ja sam izviđač preko 40 godina, a imam 82 godine pune. Ja se držim toga jednom izviđač, doživotno izviđač. I moram da vam kažem da je meni najlepše u društvu mladih. Družim se i sa penzionerima, ali to je neka druga priča. Oni pričaju o nekim bolestima, nemaju para i neke tužne tvari, a kod dece slušam samo njihove bisere i najlepše mi je sa decom“, kaže Dobrila Radosavljević.

Osim snalaženja u prirodi i veština logorovanja u izviđačima može mnogo toga dobrog da se nauči.

„Naučila sam da pomažem drugima i da budem nesebična u društvu i da činim dobra dela“, kaže Nađa Kraljević iz Niša.

„Često baš mesečno se ide po nekoliko puta i baš je super. Družimo se i upoznajemo nove ljude.Svojim primerom privukla sam i drugaricu“, kaže Elena Vesić iz Lazarevca.

Izviđački kamp privukao je i pažnju mališana iz komšiluka.

„Mnogo je lepo, razne stvari rade u prirodi. Upisala sam se da budem izviđač, u septembru krećem“, kaže Iskra.

„Želim da budem izviđač i preporučiću svojim drugarima“, kaže Marta.

Kruševački odred „Car Lazar“ obnovila je pre skoro dve i po decenije Vera Bukovac, prosvetna radnica u penziji. Zahvaljujući ovoj ženi, mnoga deca su odrasla u izvidđačima i obišla svet.

„Na mom rukavu može da se vidi gde smo mi to sve išli. Čile 1999. godine, Tajland 2003., 2007. London, 2011. godibe Švedska i poslednje Džembori, to je bila svetska smotra u Japanu“, kaže Vera Bukovac, starešina odreda “ Car Lazar“ Kruševac.

Izviđački pokret koji je u osipanju, opstaje zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca. Međutim ne treba zaboraviti da većina zemalja sveta ima skautske pokrete, koji se bave ozbiljnim i korisnim radom sa decom i mladima.

Izvor: RTS

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply