Odobreno polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje u Gimnaziji Kruševac

Ministarstvo prosvete je danas ipak odobrilo polaganje prijemnog ispita za filološko odeljenje u kruševačkoj Gimnaziji, kojeg prvobitno nije trebalo da bude.

Englezi, engleski navijači

Foto: MONDO/N. Janković/fotografisano Alcatel telefonom Ilustracija

Đaci će prijemni ispit polagati u Kraljevu i Kragujevcu i to, kako je posle sastanka s ministrom rekla direktorka kruševačke Gimnazije Biljana Dačić, 1. i 2. juna.

Do tada će profesori Gimnazije držati pripremnu nastavu.

„Ministar prosvete Mladen Šarčević odobrio je polaganje prijemnog ispita za nadarene učenike za filološko odeljenje. On je, sagledavši sve razloge i celokupnu situaciju, doneo takvu odluku“, rekla je novinarima direktorka Gimnazije u Kruševcu.

Načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Asković kazao je da je Ministarstvo prosvete ovakvu odluku donelo vodeći se interesima učenika i roditelja, napomenuvši da će filološko odeljenje biti upisano ukoliko najmanje 15 đaka položi prijemni ispit.

Ukoliko to odeljenje bude formirano, društveno-jezički smer u Gimnaziji će, kao i prethodnih godina, upisati četiri odeljenja, a ako se filološko odeljenje ne formira, taj smer će dobiti i peto odeljenje.

Asković je dodao da će đaci prijemni polagati u Kraljevu i Kragujevcu jer su Školske uprave već preuzele testove za prijemni ispit.

Problem u vezi sa filološkim odeljenjem u Kruševcu je nastao nakon što su škola, zainteresovani đaci i njihovi roditelji na dan objavljivanja Konkursa za upis u srednje škole, 6. maja, saznali da ove godine nije predviđen upis tog odeljenja.

Usledila je reakcija škole, koja je navela da je odeljenje tokom prethodnih 17 godina beležilo zavidne rezultate te da nema razloga za ukidanje, a sindikat je organizovao jednočasovne štrajkove upozorenja te protest ispred Gradske uprave.

Obrazloženje ministarstva je u tom momentu bilo da je malo đaka zainteresovano na pripremnu nastavu za upis u to odeljenje te da je nastava drugog stranog jezika ove školske godine bila loše organizovana upravo jer je odeljenje imalo 17, umesto maksimalnih 24 đaka.

Autor: Beta

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply