Odlukom gradonačelnika Gašića, nezaposlenim porodiljama manje novca

Manje novca porodiljama

Uprkos katastrofalnoj demografskoj situaciji i konstantnom smanjenju broja novorođenih beba, Grad Kruševac je odlučio da u ovoj godini smanji izdvajanja za nezaposlene porodilje. Umesto 10.000 dinara mesečno u periodu dok beba ne napuni godinu dana porodilje će ubuduće dobijati dva puta godišnje po 40.000 dinara.

Manje novca porodiljama

Na teritoriji Grada Kruševca je u 2013. godini rođeno 1.650 beba, dok je u isto vreme umrlo 2.240 osoba, i to je nastavak trenda iz prethodnih godina. U gradu gde je skoro 17.000 ljudi na evidenciji nezaposlenih pomoć koju su dobijale nezaposlene porodilje mnogima je bila izuzetno bitna, bez obzira što su isplate kasnile i po nekoliko meseci.

– Kada se beba rodi troškovi su izuzetno veliki. Mnogo je bolje kada primaš neku mesečnu nadoknadu, jer sa tim novcem možeš da kupiš pelene ili mleko, nego kada novac dobiješ jednom u pola godine. Nezaposlene porodilje će dobiti 40.000 dinara manje na godišnjem nivou, a to nije mala para. – komentariše odluku gradski vlasti trudnica Dragana Jovanović.

Poslednja isplata porodiljama po starom modelu biće izvršena do kraja januara.

– U prošloj godini je za ove potrebe iz budžeta grada izdvojeno 70.857.000 dinara, a pravo je ostvarila 491 porodilja. Komisija Budžetskog fonda za populacionu politiku je 29. oktobra donela novi Pravilnik o kriterijumima za korišćenje sredstava ovog fonda, na koji je saglasnost dalo Gradsko veće. Novi pravilnik primenjuje se od 1. januara 2014. godine. – kazala nam je Zorica Jovanović, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti.

Zašto je lokalna vlast, iako je budžet za 2014. godinu veći nego za prethodnu, odlučila da za nezaposlene porodilje izdvoji 57 miliona dinara, odnosno 13 miliona manje, nismo uspeli da saznamo. Ivan Mijajlović, predsednik Fonda za populacionu politiku, rekao nam je da „nema odobrenje da daje izjavu“, a ni u gradskoj upravi nisu želeli da govore o ovoj temi.

– Kruševac i Jagodina su jedini gradovi u Srbiji koji pomažu porodiljama na ovaj način. Ako dodamo i čestitku gradonačelnika od 5.000 dinara i 8.000 dinara za treće dete, dolazimo do podatka da tri odsto budžeta odlazi na pomoć porodiljama. Blizu 300 miliona godišnje izdvajamo za razna socijalna davanja, i to više nećemo moći da izdržimo.– rekao je pre nekoliko meseci Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca, govoreći o pomoći nezaposlenim porodiljama.

Na udaru restriktivnih mera vlasti u Kruševcu našle su se i druge socijalno ugrožene grupacije. Starosna granica za penzionere koji mogu da koriste besplatan prevoz sa 65 pomerena je na 70 godina, a strožiji kriterijumi primenjivaće se i kod invalida.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply