Objavljeni rezultati projekta pod nazivom Suze trećeg doba

Kruševac

Stari se stide kada ih deca tuku – U gradu na rasini objavljeni rezultati projekta pod nazivom „Suze trećeg doba“.

 Kruševac

KRUŠEVAC – Od 200 krivičnih dela nasilja u porodici na teritoriji grada pod Bagdalom, od 2010. do polovine 2016, u 32 slučaja su žrtve bile osobe starije od 60 godina. Stvarnost je još surovija, s obzirom na to da se stari ljudi veoma retko odlučuju da prijave zlostavljanje – istaknuto je tokom predstavljanja projekta ovdašnjeg Centra za istraživačko novinarstvo (CINK) pod nazivom „Suze trećeg doba“, koji je realizovan zahvaljujući podršci grada Kruševca.

Inače, u istraživanju je učestvovalo više od 20 sagovornika iz deset institucija, a stručnjaci ističu da i same žrtve često negiraju da je nasilja uopšte bilo – posebno ako su vinovnici njihova deca, koju i u neveselim okolnostima žele da zaštite, pa čak i opravdaju…

– Po podacima naše službe, najstarija prijavljena žrtva je imala 94 godine, a među nasilnicima se mogu naći svi članovi porodice: već odrasla deca, unuci, snaje, zetovi… – ističe načelnik Službe hitne medicinske pomoći u Kruševcu dr Gordana Simić, inače jedan od stručnih sagovornika.

Nažalost, slučajevi zanemarivanja su još češći i sa njima se susreću zaposleni u Službi kućnog lečenja i nege pri Domu zdravlja.

– Dešavalo nam se da zateknemo stare sasvim skrajnute i izolovane, iako uslova za njihov bolji i komotniji život i te kako ima – napominje načelnica dr Dragana Marić, ističući da se i to može svrstati u zlostavljanje.

Neredovna lična i opšta higijena, uskraćivanje lekova ili penzije – saznajemo – takođe su neki od vidova zabrinjavajućeg ponašanja odrasle dece prema roditeljima. To potvrđuje i Suzana Tijanović iz agencije pod nazivom „Zlatno doba“, koja godinama radi kao gerontodomaćica i negovateljica. Kaže, neophodna je i posebna edukacija članova porodica čiji najstariji imaju dijagnozu Alchajmerove bolesti ili demencije…

Zbog svega toga, grad je krajem prošle godine usvojio Strategiju razvoja socijalne politike, a jedna od važnih oblasti je unapređenje položaja starih. Njima pomoć u kući pružaju i gerontodomaćice, ali su potrebe velike.

– U septembru smo anketirali oko 60 porodica sa seoskog područja i saznali da se potrebe najstarijih pre svega odnose na lečenje, finansije i, možda ponajviše, pažnju – ukazuje sekretar kruševačkog Crvenog krsta Emina Todorović.

 

TREĆINU MORI GLAD

TOKOM projekta nazvanog „Suze trećeg doba“ koji je – pored Opšte bolnice, Doma zdravlja i Crvenog krsta – obuhvatio i stručnjake iz Gerontološkog i Centra za socijalni rad, te predstavnike Udruženja penzionera, Gradske i Policijske uprave, istraživači su se susretali i sa teškim ekonomskim položajem starih. Među 650 korisnika Narodne kuhinje, za koje se tokom godine šest dana u nedelji priprema jedan kuvani obrok, čak trećinu čine stariji od 60 godina.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply