Obeležena Evropska nedelja mobilnosti, Kruševcu nagrada od milion dinara

Obeležena Evropska nedelja mobilnosti, Kruševcu nagrada od milion dinara

Stalna konferencija gradova obeležava Evropsku nedelju mobilnosti, Kruševcu milion dinara


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) najavila je danas da će u saradnji sa Ministartvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture informativnu organizovati radionicu povodom Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 22. septembra 2021. godine.

Na današnjem sastanku potpisan je i ugovor o dodeli novčanih podsticaja gradu Kruševcu kao lokalnoj zajednici koja je najviše doprinela unapređenju održive urbane mobilnosti u 2020. godini.Predstavnici gradova i opština su dobili detaljne informacije o temi ovogodišnje kampanje „Održiva mobilnost za zdraviji život“, kao i o podršci nacionalnih koordinatora kampanje koja će biti pružena u pripremi i realizaciji programa aktivnosti.

Radionica je organizovana u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – druga faza“, a koji finasira Vlada Švedske.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić, izjavio je da je održiva urbana mobilnost jedna od najvažnijih komponenti buduće Strategije održivog urbanog razvoja u Srbiji.

„Danas dodeljivanjem podsticajnih sredstava Kruševcu na osnovu prethodno raspisanog javnog konkursa, podstičemo kao Ministartvo održivu urbanu mobilnost kao vrlo važnu komponentu budućeg razvoja jedinica lokalnih samouprava“, rekao je Milić.

On je istakao da je važno da održiva urbana mobilnot postane redovna stvar koja se planira u lokalnim urbanističkim planovima, kao i da je važno promovisati jednu novu doktrinu u planiranju, a to je otpornost gradova.

„Podsticanjem održive urbane mobilnosti dajemo aktvan doprinos ka smanjenju produkcije ugljendioksida, što je važno sa stanovišta održivog koncepta razvoja u Srbiji“, naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, kao građani moramo promeniti naviku da se u jednom vozilu vozi jedna osoba, da vozila budu maksimalno iskorišćena, kao i da vozila sa unutrašnjim sagorevanjem budu novije generacije.

„Moramo da podstičemo javni prevoz, biciklistički prevoz, sredstva prevoza koja koriste struju. Javni prevoz mora biti zasnovan na korišćenju električnih vozila, trolejbusa, tramvaja“, objasnio je pomoćnik ministra.

Grad Kruševac je kao lokalna samouprava najviše doprinela unapređenju održive urbane mobilnosti u 2020. godini, dobio podsticajna sredstava u iznosu od milion dinara, a pomoćnik gradonačelnika Ivan Parezanović izjavio je da je  Kruševac u okviru održive mobilnosti planirao da sredstva iskoristi za podsticaje javnog prevoza.

„Biće napravljena stajališta za autobuse, potom biciklistička stajališta, radićemo na promociji javnog saobraćaja“, rekao je Parezanović.

On je dodao da je održiva urbana mobilnost već godinama aktuelna u Kruševcu, istakavši da je taj grad dobitnik i Evropske nagrade u ovoj oblasti.

„Trenutno radimo na proširenju mreže biciklističkih staza, favorizaciji javnog prevoza, a sve u smislu smanjenja emisije ugljendioksida i smanjenja efekata klimatskih promena“, zaključio je Parezanović.

Pored Kruševca, na događaju su dodeljene zahvalnice opštinama Niš, Vranje, Osečina, Novi Sad, Šabac, Kikinda, Beograd i Čajetina koje su učestvovale u ovogodišnjem javnom pozivu Ministarstva za dodeljivanje podsticaja.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Izvor: Beta.rs

Link: https://naslovi.net/2021-07-09/beta/stalna-konferencija-gradova-obelezava-evropsku-nedelju-mobilnosti-krusevcu-milion-dinara-video/28320987

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply