Novinarka u crvenoj zoni nove kovid bolnice u Kruševcu prenosi utiske o opremljenosti bolnice, modernim aparatima, lekarima i pacijentima

HEROJSKA BITKA MEDICINARA I PACIJENATA: Reporteri „Novosti“ prvi u „crvenoj zoni“ nove kovid-bolnice u Kruševcu (FOTO/VIDEO)

ХЕРОЈСКА БИТКА МЕДИЦИНАРА И ПАЦИЈЕНАТА: Репортери Новости први у црвеној зони нове ковид-болнице у Крушевцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto S. Babović

NA SVE zaboravite kada uđete u „crvenu zonu“, tada su vam važni samo pacijenti. Ovako za „Novosti“ govori Natalija Ristić (25), najmlađi lekar nove kovid bolnice u Kruševcu, pored one u Batajnici, jedine specijalizovane zdravstvene ustanove u Srbiji namenjene isključivo za lečenje pacijenata obolelih od virusa korona.

– Nikada neću zaboraviti suze pacijentkinje koja me, napuštajući Intenzivnu negu, hvata za ruku i govori: „Idem kući odavde“. E, taj trenutak, kada znate da ste pomogli da se sačuva ljudski život, nema cenu… – priča Natalijina koleginica, Tamara Dimitrijević (26), medicinska sestra-anestetičar Klinike za anesteziologiju i invazivnu terapiju KC Niš, koja je u kovid sistemu punih devet meseci. – Patologija ove bolesti sada je poznata, trudimo se da što više pomognemo pacijentima i medicinski i nemedicinski, pružajući ima i psihičku podršku.

Medicinari kovid-bolnice u Kruševcu, koja je prve pacijente iz Rasinskog okruga, ali i bolesnike iz gradova južno od Beograda, sa Kosmeta, centralne, jugoistične, zapadne Srbije počela da prima 21. decembra, 2020. dežurstvo počinju u zelenoj zoni. Ekipu „Novosti“ sproveli su kroz svoj svaki korak: dezinfekcija celog tela, prolazak kroz dezinfekcione tunele, prvi par zaštitnih rukavica, skafander, pa drugi par rukavica, zaštitna maska, vizir…. Jedva da i dišemo, ali potvrdno odgovaramo na pitanje „Da li nam je udobno“. Stid je odgovoriti drugačije junacima koji svakog dana, mesecima leče ljude.

U trijažnom sektoru zatičemo više pacijenata na bolničkim krevetima, slobodne postelje čekaju pacijente za prvi pregled, kako bi se odredilo na koje će odeljenje. A to su u kovid-bolnici – intenzivna i poluintenzivna nega. U trenutku kada je ekipa „Novosti“ bila u bolnici, 80 teških i srednje teških bolesnika bilo je na lečenju. Neko traži vodu, neko bi da se okrene na drugu stranu. Plućna infekcija neretko otežava osnovne pokrete.

– Sve boli – kažu nam.

Prosto je nerovatno kako medicinari kroz svu opremu čuju pacijenta kada ih doziva. Posle nekoliko minuta shvatamo da su se izveštili u toj meri da reaguju samo na izraz njihovog lica.

U FUNKCIJI – 150 RESPIRATORA

TRI nove zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne nege sa ukupno 500 postelja, centralni su objekti kovid-bolnice u Kruševcu. U kompleksu je u funkciji 150 respiratora, 150 monitora za praćenje vitalnih parametara, infuzione i pumpe za prehranu, centralni sistem na kome se prati stanje svakog pacijenta, dva stabilna i dva pokretna rendgen-aparata…

U bolničkom krugu kasarne „Rasina“, koja je locirana u naseljenom mestu Parunovac na periferiji grada, izgrađeno i skladište za medicinske gasove, megacin, distributivna kuhinja, kotlarnica… Radovi na uklanjanju starih objekata unutar kruga kasarne počeli su prošlog leta, a ceo posao završen je u rekordnom roku.

Na intenzivnoj nezi nema ni žamora. Čuju se samo otkucaji srca i rad respiratora. I šuštanje zaštitne opreme. Medicinari jednom okom gledaju u pacijente, a drugim u monitore. Za centralnim punktom čitav red modernih uređaja koji očitavaju vitalne funkcije pacijenata.

– Jako je dobro što se krenulo sa vakcinacijom stanovništva, nadam se da će se sve dobijati po planu i da ćemo do leta završiti sa epidemijom – kaže dr Vladan Cvetanović, direktor kovid-bolnice u Kruševcu. – Što se naše organizacije rada tiče, zadovoljavan sam.

U kovid-bolnici u Kruševcu primljeno je 120 lekara i oko 500 medicinskih tehničara i sestara. Stalno je prisutno i od 50 do 60 već uigranih profesionalaca iz KC Niš, pod čijom ingerencijom i radi kruševačka bolnica.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/958303/herojska-bitka-medicinara-pacijenata-reporteri-novosti-prvi-crvenoj-zoni-nove-kovid-bolnice-krusevcu-foto-video

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply