Novi pomor ribe u zagađenoj Pepeljuši!

Registrovano novo zagađenje reke Pepeljuše koja spaja Aleksandrovac i Kruševac
 Foto Lokalna samouprava

Foto Lokalna samouprava
Iako žitelji sela iz reku Pepeljušu, koja spaja Aleksandrovac i Kruševac, već desetak dana primećuju nizak vodostaj i tečnu materiju nepoznatog porekla, pomor ribe i zagađenje biljnog sveta su posebno izraženi od početka novembra.

– Od sela Novaci u donjem toku Pepeljuše, pa nadalje oko pet kilometara, biodiverzitet je ozbiljno narušen i procenjujemo da su štete velike – kaže nalečnik Odeljenja za inspekcijske poslove u Aleksandrovcu Negovan Ivanović, pretpostavljajući da se ipak radi o materiji organskog porekla.

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje očekuju da uzročnike zagađenja preciznije identifikuju tek za desetak dana, te preciziraju da je tok Pepeljuše na teritoriji grada pod Bagdalom dug 15 kilometara, posle kojih se ona uliva u Zapadnu Moravu.

– Čekamo rezultate analize uzoraka vode, da vidimo šta su naredni koraci, mada se mora delovati i preventivno – ističe načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije u kruševačkoj Gradskoj upravi Dušan Todorović.

Pepeljuša je, inače, već deceniju i po jedna od najzagađenijih reka u Srbiji, pa su sve učestalije žalbe žitelja Velike Vrbnice, Trebotina, Žabara, Pepeljevca… koji upravo iz nje zalivaju bašte i napajaju stoku. Kažu, bar jednom godišnje ova reka promeni boju, a nisu retka ni uginuća ribe.

Večernje Novoti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply