NOVI NAMET GRAĐANIMA: Računi za vodu uvećani za oko 30% posle novog nameta za Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda koja je počela sa radom u punom kapacitetu ovih dana, odluka donešena bez prethodne najave građanima

Kruševljani dobili novi namet – za fabriku otpadnih voda

Новоизграђена Фабрика за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу (Фото: Р. Станковић)

Na računima „Vodovoda-Kruševac” za vodu i kanalizaciju nova stavka – PPOV, ili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao rezultat početka rada nove Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, za deset kubika 204,60 dinara

Kruševac – Da svrstavanje u red ekološki čistih gradova Evrope košta uveravaju se ovih dana Kruševljani dobijanjem računa od Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod-Kruševac” koji sadrži novu stavku – PPOV, ili postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je upravo uspešno izašlo iz probnog rada. Reakcije su, manje-više, tihe, među građanima, u proređenim kafanama, kafićima, u pitanjima koja građani upućuju novinarima koje poznaju.

– Pa, moj račun za vodu je sad veći od računa za struju! Istina, vodu plaćam na dva meseca, ali to je mnogo. Na deset kubika utrošene vode račun mi povećavaju za više od 200 dinara. Evo, pogledajte. Za deset kubika vode 463 dinara, ali i PDV, pa to izađe 510 dinara, plus kanalizacija 183 i naknada za nekakvo održavanje postrojenja 104 dinara sa PDV-om, tako da račun dostigne nešto više od hiljadu dinara. Za mene samog je to mnogo. Hvalili su se da je Evropska unija dala pare za to postrojenje. Lepo je to, ali to treba da plaćaju najviše oni koji najviše i zagađuju jezero Ćelije i otpadnu vodu – kaže jedan penzioner.

Da su tihe reakcije građana doprle i do rukovodstva JKP „Vodovod-Kruševac” svedoči i slanje flajera na adrese potrošača, u kojima se objašnjava uvođenje nove stavke na računima, koju su nedavno odobrili Nadzorni odbor i Gradsko veće Kruševca. Po toj odluci, za PPOV se plaća 18,6 dinara po kubnom metru, a taj iznos se uvećava za PDV.

JKP „Vodovod-Kruševac” intenzivno radi na očuvanju prirodnih resursa i zaštiti vodotokova, kako iz naseljenih mesta tako i iz industrijskih zona, koje se ulivaju u prirodne vodotokove, tj. u reke i to odvođenjem, preradom i prečišćavanjem otpadnih voda svojih korisnika… Uvedena cena za prečišćavanje otpadnih voda obuhvata cenu održavanja prve osnovne linije prerade vode. U ovom trenutku postrojenje ne radi u potpunom kapacitetu, odnosno linije prerade mulja i prerade gasa su još u probnom radu, navodi se, pored ostalog, u informaciji koju „Vodovod – Kruševac” deli korisnicima svojih usluga.

Spominjanje prerade mulja izaziva i nova pitanja građana – da li će nekom pasti na pamet da i za to uvede novi namet kada postrojenje proradi punim kapacitetom. A, postrojenje, odnosno Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda predstavlja poslednju reč tehnologije. Zato će i prerađeni mulj u suvu materiju predstavljati novo gorivo za gradsku toplanu, jer se po kaloričnosti meri sa lignitom. A građani i ne treba da očekuju novi namet. Kapacitet fabrike je prerada 526 litara u sekundi. Na godišnjem nivou se očekuje oko osam hiljada kubika mulja, od kojeg će se dobiti nešto više od 2.500 tona suve materije. Izgradnja spomenute fabrike je koštala oko 23,84 miliona evra, a sredstva su obezbedili nemačka KfW banka i Vlada Republike Srbije. U minule dve godine bila je to najveća i najznačajnija infrastrukturna investicija u Rasinskom upravnom okrugu.

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/466980/Krusevljani-dobili-novi-namet-za-fabriku-otpadnih-voda

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply