NOVA OPSTRUKCIJA SUĐENJA: Suđenje JUTKI nije održano, njegovi advokati zatražili izuzeća predsednika svih sudova u razdaljini od 100km!

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić danas nije održano u Osnovnom sudu u Kruševcu jer su advokati optuženog zatražili četiri izuzeća.

Suđenje Jeličiću nije održano, njegovi advokati zatražili četiri izuzeća 1Milutin Jeličić Jutka Foto: N1 (arhiva)

Nastavak suđenja nije održan jer su Jeličićevi advokati zatražili izuzeće postupajućeg sudije, predsednika Osnovnog suda u Kruševcu, predsednika Višeg suda u Kruševcu i predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu.

Punomoćnik Marije Lukić, advokat Borivoje Borović rekao je da je reč o opstrukciji i odugovlačenju procesa jer, kako je naveo, nalazi veštačenja telefona, čije predstavljanje je za danas najavljeno, potvrđuju postojanje spornih poruka.

„Ovo je čista opstrukcija postupka, koju smo očekivali, jer su očigledno branioci obavešteni da je nalaz veštačenja telefona za njih nepovoljan. Ovim veštačenjem je utvrđeno, i to ćemo dokazati sledeći put, da su postojale poruke koje je Jeličić osporavao“, kazao je Borović novinarima nakon današnjeg ročišta na kome je saopšteno da će doći do odlaganja sudjenja.

Borović je podsetio da je ranije tražio neuropsihijatrijsko veštačenje Jeličića, o čemu sudija još nije doneo odluku, kazavši da je danas predložio saslušanje novog svedoka čije svedočenje će potvrditi osnovanost takvog zahteva.

„Predložio sam da se kao dokaz izvede saslušanje svedoka koji će potvrditi da je policiji, o čemu sam predao službenu belešku, prijavljivao Jeličića da je podvodio maloletnice nekim ljudima kao i da su njemu podvodili maloletnice, to su informacije iz pomenute službene beleške, kao i da je slavio nakon ubistva Zorana Đinđića“, rekao je Borović.

Kazao je da to nije stavljanje u politički kontekst već da „pokazuje patološku crtu ličnosti“ te da sud treba da „sagleda sve okolnosti koje treba da osvetle o kakvoj se ličnosti radi“.

Advokat optuženog Milutina Jeličića, Irena Đorđević kazala je da je odbrana zatražila izuzeća jer sumnja u nepristrasnost.

„Podneli smo zahtev za izuzeće zbog pristrasnosti, videćemo šta će odlučiti Vrhovni sud. U slučaju da prihvati naš zahtev sudjenje će se premestiti na neku drugu teritoriju, mesno nadležnu“, kazala je Irena Đorđević novinarima.

Odovarajući na pitanje o novom svedoku kojga je predložio Borović, ona je kazala da od Borovića očekuje da sledeće put „osim maloletnica doda i babe“.

„U ovom slučaju u sudnici se više ne radi o onome što je predmet slučaja već se radi o jednoj političkoj kampanji. Nadam se da ćemo uspeti da politiku izmestimo iz sudnice i utvrdimo najbitnije, a to je šta je istina“, rekla je ona.

Oštećena Marija Lukić je novinarima kazala da je ovo još jedan način da se opstruiše postupak, ali da očekuje da se 6. marta, za kada je zakazan nastavak sudjenja, postupak okonča i da se daju završne reči.

„To je jedino što je logično, ove načine da se opstruiše ne bih komentarisala, to se radi od početka procesa, kako u Brusu tako u Kruševcu, njihovo je da to rade, naše je da se borimo za pravdu“, rekla je ona.

Današnjem ročištu nije prisustvovao optuženi Milutin Jeličić Jutka zbog, kako je rečeno u sudnici, zdravstvenih razloga.

Ispred kruševačkog Osnovnog suda i danas su bile predstavnice Mreže Žene protiv nasilja koje na taj način daju podršku Mariji Lukić i ženama sa iskustvom nasilja. One su nosile transparent „Pravda za Mariju Lukić“.

Ispred suda su bili i predstavnici organizacije „Muška sigurnost – sigurnost za sve“ koji ukazuju na nasilje u porodici koje trpe muškarci.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je u znak podrške optuženom Milutinu Jeličiću Jutki dolazio na prethodna tri ročišta danas nije bio u sudnici. Ta stranka je najpre najavila njegov dolazak da bi juče popodne saopštila da je sudjenje odloženo.

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, koji je okrivljen za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje, odlukom Vrhovnog kasacionog suda, izmešteno je iz bruskog Osnovnog suda i pred kruševačkim Osnovnim sudom se vodi od avgusta prošle godine.

Izvor: Danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/sudjenje-jelicicu-nije-odrzano-njegovi-advokati-zatrazili-cetiri-izuzeca/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply