Nova bruka SPS ministra Žarka Obradovića, obelodanjena rešenja testova iz matematike: Test odložen

Polaganje testa iz matematike odloženo je za sutra u 12 sati, pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa, predviđenog za danas. Tako će budući srednjoškolci test iz matematike umesto danas u 10 sati polagati sutra u 12 sati.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul

Predsednik te komisije Zoran Kostić rekao je da je to telo takvu odluku donelo jutros, budući da je došlo u posed fotokopije jednog testa.
Kostić je objasnio, gostujući na RTS, da sutra neće biti izvlačenja kombinacija, već da će biti upotrebljen rezervni test koji će na vreme biti dostavljen školama.

On se izvinio roditeljima i deci zbog pomeranja, ali je istakao da je to bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom došlo do narušvanja regularnosti testa i bodovanja.

– Mi smo juče popodne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza, pa smo jutros doneli odluku da se polaže sutra – rekao je Kostić, dodajući da su dokazi prosleđeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronađeni i propisno kažnjeni.

U toku jučerašnjeg dana, u popodnevnim i večernjim satima, na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavnici, roditelji i novinari slali su informacije o tome da postoji mogućnost zloupotreba u proceduri sprovođenja završnog ispita iz matematike.

Dokazni materijal do koga je Komisija došla predat je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sa zahtevom da se izvrše neophodne radnje iz njihove nadležnosti i o rezultatima istih dostave informacije Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, kaže se u saopštenju.

 

Mejlovi o falsifikovanju i testa iz srpskog

On je dodao i da za jučerašnje polaganje srpskog nije bilo dokaza o neregularnosti, sem što su postojale priče, a ta Komisija je dobila nekoliko mejlova koji su prosleđeni Ministarstvu prosvete.

Kostić je kazao i da pojavljivanje fotokopija nije u interesu dece i da takve stvari treba da prestanu.

On je osmacima na sutrašnjem polaganju poželeo puno uspeha, da pokažu pravo znanje i da upišu željene škole.

 

Đaci beogradske OŠ „Skadarlija“, sa kojima je „Blic“ razgovarao, iznenađeni su odlaganjem polaganja matematike jer, kako kažu, do njih fotokopije testova nisu došle. Tvrde da su kolateralna šteta nečije neodgovornosti.

Direktor ove osnovne škole Anđelko Kunarac kaže da je greška morala nastati pri distribuciji testova, a ne u školama gde je kontrola bila na maksimalnom nivou.

– Očigledno je da kontrole nije bilo dovoljno tamo gde je trebalo da bude – kaže Kunarac.

Ove godine je na testiranju 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 odsto delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke.

Učenici ne mogu da „padnu“ na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa „Druga šansa“.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

 

Bez izmena rokova za upis u srednje škole

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić izjavio je danas da pomeranje polaganja testa iz matematike na maloj maturi ne bi trebalo da pomeri rokove za dalju proceduru za upis u srednje škole.

„Za sada nema razloga da pomeramo ranije utvrdjene datume i proceduru upisnih aktivnosti“, kazao je Kostić agenciji Beta. Prema ranije utvrđenom kalendaru, đaci bi trebalo da očekuju preliminarne rezultate testova iz srpskog jezika i matematike 21. juna, a konačne 25. juna.

Upis đaka u prvom upisnom roku predvidjen je za 8. i 9. jul 2013. godine.

 

Ministar Obradović: Tragamo za krivcem, spremni rezervni testovi

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je u Skupštini Srbije da u saradnji sa MUP-om tragaju za krivcem zbog koga su testovi iz matematike procureli u javnost.

– Za matematiku su spremni rezervni testovi koje policija strogo čuva. Ne postoji šansa da oni budu provaljeni – rekao je Obradović novinarima.

Ministar je dodao da za testove iz srpskog ne postoje konkretni dokazi da su takođe procureli u javnost i da bez tih dokaza polaganje iz srpskog ne može biti poništeno.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply