Ništa u Kruševcu ne radi kako bi valjalo, teško stanje privrede Kruševca

socijalno_ekonomski_savet_Kruševac

U Kruševcu je održana prva sednica Socijalno ekonomskog saveta na kojoj je konstatovano teško stanje u privredi grada, posebno velikih sistema.

socijalno_ekonomski_savet_Kruševac

U restrukturiranju je 7 kruševačkih preduzeća sa oko 3 hiljade radnika, koja po zakonu, do polovine naredne godine moraju naći strateškog partnera ili im sledi likvidacija. Predsednik Socijalno ekonomskog saveta i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić privrednu situaciju u gradu ocenio je teškom. Socijalno ekonomski savet podržava radnike „14. oktobra“ u nameri da se smeni Nadzorni odbor, kako bi se izabrao novi generalni direktor Industrije.

Interes grada je da se preduzeće „Branko Perišić“ vrati u nadležnost lokalne samouprave, jer je reč o firmi od vitalnog značaja. Kako ističu u sindikatu, ako tokom 7 godina državna kontrola utvrđuje da kupoprodajni ugovor u „Trajal korporaciji“ nije ispoštovan, privatizacija treba da bude raskinuta. Konstatovano je da lokalna samouprava ne može da utiče, s obzirom na to da je reč o privatnoj firmi, kao ni u slučaju Turističko-ugostiteljskog preduzeća „Župa“ AD, čiji su radnici zbog neiplaćenih zarada u štrajku već tri meseca. Naveden je pozitivan primer „Savremenog doma“, koji ima strateškog partnera iz Turske i obezbeđen posao, uz optimistična predviđanja da šanse postoje i za kruševačku Uljaru.

Uz obezbeđenje reprezentativnosti sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca, na narednoj sednici biće usvojen Poslovnik o radu i izabran sekretar Socijalno ekonomskog saveta.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply