Nikl u okolini Trstenika – država odlučuje o eksploataciji

Da li će se na nekom području istraživati ili eksploatisati nikl i ostale rude, ubuduće će odlučivati država, a ne organi lokalnih samouprava

DA li će se na nekom području istraživati ili eksploatisati nikl i ostale rude, ubuduće će odlučivati država, a ne organi lokalnih samouprava. Tako je, makar predviđeno Nacrtom novog Zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu. U nadležnom ministarstvu objašnjavaju da je takva novina uvedena zbog toga što su tako nešto same opštine tražile.

Kompanija „Srbija nikl“ nastaviće sa istraživanjem nikla u opštinama Vrnjačka Banja, Trstenik i Topola. Ovo preduzeće podnelo je zahtev i za rad na području Mokre Gore, ali još uvek čeka odgovor od Ministarstva rudarstva.

– Novim zakonom, ako bude bio usvojen, oduzima se moć lokalnim samoupravama, koje su bile protiv istraživanja nikla na svojim teritorijama, da odlučuju i daju odobrenja za taj posao – naveo je Dragoslav Božović, rukovodila „Srbija nikla“. – Takođe se onemogućava da neko bez najave i stručne argumentacije zaustavi istraživački posao.

U nadležnom ministarstvu ističu da u toku poslednjih godinu dana, koliko važi postojeći Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, od 123, već se 28 opština izjasnilo da ne mogu da obavljaju poslove izdavanja odobrenja za izvođenje rudarskih radova. Od ostalih 95 lokalnih samouprava, samo devet opština potvrdilo je da će preuzeti poverene poslove.

– To su opštine Bojnik, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Medveđa, Požega, Raška, Surdulica, Topola i Šabac, kaže Milan Bačević, ministar rudarstva. – Jedini razlog zašto je u radnoj varijanti Nacrta zakona o geološkim istraživanjima predloženo da organi lokalne samouprave ne obavljaju navedene poslove jeste to što su se same opštine odrekle tog posla.

Takođe i dalje odbrana Studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu ostaje javna u opštinama u kojima je ležište. Predviđenu novinu smo, tako, predložili samo zbog brže i efikasnije procedure.

Inače, prema rečima ministra, u radnoj verziji nacrta zakona ostaje da je uz zahtev za odobrenje eksploatacije svakako potrebna i saglasnost opštinske direkcije za urbanizam.

Izvor: Rasina net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply