Nemci zainteresovani za deo fabrike Trajal

Rukovodstvo se za sada ne izjašnjava o ponudi holdinga „Hamerlin“, za kupovinu dela jedne od četiri fabrike ali tvrdi da je to dobar početak u nalaženju strateškog partnera

„Trajal“ obnovio proizvodnju traktorskih guma krajem prošle godine

Rukovodstvo Hemijsko-gumarske industrije „Trajal korporacija“, koja se od 30. aprila ove godine nalazi u procesu restrukturisanja, započelo je juče razmatranje ponude nemačke holdinga „Hamerlin“, date dan ranije, za kupovinu jednog segmenta Fabrike teretne pneumatike, tj. linije za proizvodnju guma za teretna vozila. S obzirom na činjenicu da „Trajal“, posle prodaje Fabrike auto-guma američkoj kompaniji „Kuper tajers“, od 17. januara 2012. godine, u svom sastavu ima četiri fabrike i ponudu za tržište gumarskih proizvoda, zaštitnih sredstava i eksploziva, rukovodstvo će temeljno izučiti nemačku ponudu, na koju, za sada, niko nema komentar.

Generalni direktor „Trajal korporacije“ Miloš Nenezić kaže da su predstavnicima nemačke kompanije detaljno prezentirali proizvodne, tj. tehničko-tehnološke i kadrovske potencijale, predstavili tržišne mogućnosti i finansijsko stanje, da je sa predstavnicima ponuđača upriličen i razgovor u Skupštini grada, sa gradonačelnikom Dragim Nestorovićem i predstavnicima gradske uprave, ali da je rano za bilo kakvo izjašnjavanje.

– Prodaja „Trajala“ u delovima, kao i prodaja jednog dela jedne od četiri fabrike u sastavu ove korporacije, ozbiljno je pitanje, koje traži sveobuhvatno izučavanje. Važno je da je ovo dobar početak u uspostavljanju veza sa potencijalnim strateškim partnerima. Predstavnici nemačke kompanije su se uverili da je oprema Fabrike teretnih pneumatika u funkcionalnom stanju i da ima dobru informatičku bazu. Dobili smo sertifikate, tako da radimo po svim evropskim normama i standardima, a izvozimo u zemlje Evropske unije, zemlje u našem okruženju, Rusiju, Litvaniju… Radimo na povećanju kapaciteta u Fabrici teretnih pneumatika, tako da ćemo za nekoliko meseci umesto 20 tona guma dnevno proizvoditi 30, što je znatno uvećanje – kaže za „Politiku“ Miloš Nenezić.

Fabrika teretnih pneumatika trenutno ima 333 radnika. U sve četiri „Trajalove“ fabrike upošljeno je 1.605 radnika (Fabrika teretnih pneumatika, Fabrika zaštitnih sredstava, Fabrika detonita i pirotehničkih sredstava i Fabrika guma za dvotočkaše).

Na osnovu tenderske kupovine, od 17. novembra 2006. vlasnik „Trajal korporacije“ bila je bugarska kompanija „Brikel EAD“, ali je ugovor raskinut 9. decembra 2013. zbog neizvršavanja ugovornih obaveza. U „Trajalu“ je ovih dana pravo mobilno stanje, kako bi se period restrukturisanja iskoristio na najbolji mogući način za rešavanje problema koji su se gomilali poslednjih nekoliko godina.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply