Nemačka kompanija Kromberg & Schubert, koja proizvodi kablove za autoindustriju, gradiće fabriku u Kruševcu

Nemački Kromberg & Schubert otvara fabriku kablova u Kruševcu

Nemački Kromberg & Schubert otvara fabriku kablova u Kruševcu – Nemačka kompanija Kromberg & Schubert, koja proizvodi kablove za autoindustriju, gradiće fabriku u Kruševcu.

Nemački Kromberg & Schubert otvara fabriku kablova u Kruševcu

Kruševac je, u konkurenciji osam gradova u Srbiji, izabran za najbolju lokaciju na kojoj će nemačka kompanija „Kromberg i Šubert“ (Kromberg & Schubert) graditi fabriku.

Time je grad dobio svog prvog velikog investitora, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj upravi.

Plan je da kompanija koja se bavi proizvodnjom kablova za autoindustriju, fabriku od 20.000 kvadrata „stavi pod krov“ do kraja godine, a da tokom zime završi unutrašnjost i obuči radnike.

Fabrika bi trebalo da bude otvorena 2017. i da zaposli 1.200 ljudi, a u drugoj fazi da posao dobije još 1.300 radnika. Petogodišnji plan predviđa proširenje fabrike na još 20.000 kvadrata i da u njoj radi 4.000 ljudi.

„Plan je da vlada, strani investitor i Grad Kruševac sredinom jula potpišu sporazum o nemačkoj investiciji, koji priprema Razvojna agencija Srbije, a da posle toga krenu pripreme oko pribavljanja dokumentacije za sve dozvole koje su potrebne za izgradnju“, navode u Gradskoj upravi.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

Kompanija „Kromberg i Šubert“ porodična je firma koja posluje od 1906. godine, ima fabrike na 30 lokacija u svetu, bavi se proizvodnjom kablova za automobilsku industriju, isključivo za automobile nemačkog porekla i zapošljava 50.000 ljudi.

Fabrika u Kruševcu trebalo bi da se gradi na lokaciji Konjički klub površine 5,2 hektara, a obaveza Gradske uprave je da pribavi još 1,4 hektara koji su u vlasništvu države, pa će ukupna površina biti 6,4 hektara.

U kruševačkoj Direkciji za urbanizam i izgranju navode da je parcela od 5,2 hektara u vlasništvu Grada, te da je reč o gradskom građevinskom zemljištu sa sadržajima mešovite namene.

Objašnjavaju da je reč o lokaciji koja je izvan Plana detaljne regulacije Starog aerodroma, faza 1, kojim je obuhvaćeno 27 hektara namenjenih stambeno-poslovnom kompleksu.

„Postoji mogućnost priključenja te parcele na postojeću vodovodnu, kanalizacionu, gasovodnu mrežu, a postoji potreba za izgradnjom trafostanice o čemu se razgovara sa EPS-om“, kazao je Beti direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Vojkan Tutulić.

Na toj lokaciji su, prema Generalnom planu Kruševca, dozvoljene one delatnosti koje su ekološki i funkcionalno primerene zoni stanovanja i ne mogu ni na koji način da ugrožavaju osnovnu funkciju objekata namenjenih za stanovanje.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

„To znači da je moguće graditi pogon takozvane ‘čiste industrije’, koja ne pravi buku i ne proizvodi štetne gasove, a to se dokazuje izradom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu“, objasnio je Tutulić.

Izvor: Bizlife, Gdeinvestirti portali

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply