Neizvesna sudbina: Stečaj za FAM i Korporaciju Trajal?!

Nevesela slika iz kruga Fabrike maziva

Još dve firme u stečaju? Bivši industrijski giganti u Kruševcu i dalje u agoniji. Neizvesna sudbina FAM i korporacije „Trajal“

 Nevesela slika iz kruga Fabrike maziva

Nevesela slika iz kruga Fabrike maziva

MALI su izgledi da se bilo koje od osam kruševačkih preduzeća koja su bila u restrukturiranju spase od neke vrste stečajnog postupka. Takva sudbina je već snašla IMK „14. oktobar“, DIP „Savremeni dom“, Fabriku ulja, konfekciju „Zvezda“, HI „Župa“ i pekarsko preduzeće „Branko Perišić“, a samo što nije Fabriku maziva (FAM) i korporaciju „Trajal“.

Milenko Mihajlović, predsednik Veća Samostalnog sindikata, veruje u radnički konzorcijum.

– To je dobro rešenje za FAM i PP „Branko Perišić“, jer imamo dobar primer „Jugoprevoza“ koji funkcioniše na taj način. Trend gašenja privrede mora da se zaustavi jer smo, pre privatizacija 2000, imali 36.000 zaposlenih, a u međuvremenu je čak 20.000 ljudi ostalo bez posla – kaže Mihajlović.

Država, međutim – smatraju radnici – baš i ne navija za ideju da fabrike pređu u njihove ruke.

– Mi smo radnički konzorcijum uneli i u unapred pripremljeni plan reorganizacije, ali nam je iz Ministarstva privrede izričito traženo da to izbacimo, pa je za 27. maj zakazano ročište pred Privrednim sudom u Kraljevu. Ako se poverioci slože sa predloženim Planom, mi ćemo živeti, a u suprotnom idemo u stečaj – objašnjava Radica Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata u FAM.

U pekarskom preduzeću „Branko Perišić“ je slična situacija. I oni rade dobro, ali u ovom trenutku teško mogu da upravljaju fabrikom. Uz to, angažovanim radnicima ugovori o privremeno-povremenim poslovima ističu baš danas!

– Po informacijama od stečajnog upravnika, Privredni sud neće produžiti rad „Branka Perišića“. Uz podršku lokalne samouprave, želeli smo da se registrujemo kao društvo sa ograničenom odgovornošću, da bismo učestvovali u nadmetanju za zakup pogona, ali je za to već bio napisan javni poziv, pa je konzorcijum radnika izbačen iz priče – zaključuje Bojan Petrović, sindikalac iz ove fabrike koja ceo kruševački kraj snabdeva hlebom i pecivom.


TOTALNA RASPRODAJA

KONFEKCIJA „Zvezda“ nudi pokretnu imovinu za 2,3 miliona dinara, za 134 miliona se prodaje i GP „Jastrebac“ – u rekordnom stečaju, od 2002. – a, po osmi put za četiri godine, kupca traži i „Ciglana“, koja sada košta oko 80 miliona dinara. Za prvi poziv koji se odnosi na IMK „14. oktobar“ nije bilo interesovanja, a češku „Tatru“ – koja je, kako navode u Samostalnom sindikatu, prosledila pismo o namerama za „oktobarce“ – priželjkuju i u pribojskom FAP.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:605928-Jos-dve-firme-u-stecaju

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply