Nastavljeno suđenje Milutinu Jeličiću Jutki u Sudu u Kruševcu, odbrana pokušala opstrukciju i odlaganje suđenja, ali se ipak suđenje nastavilo

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki: Novo svedočenje o polnom uznemiravanju – Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki za nedozvoljene polne radnje koje je na kratko prekinuto, jer je njegov advokat zatražio izuzeće sudije u postupku, održano je nakon što je ovaj zahtev odbijen. Pred sudom je svedočila Snežana Bojić, jedna od žena koja je protiv Jeličića podnela i krivičnu prijavu.
Milutin Jeličić

Milutin Jeličić

Optuženom Milutinu Jeličiću se sudi za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje tadašnje saradnice Marije Lukić, a Snežana Bojić je u Osnovnom sudu u Kruševcu ispričala da je Jeličić jednom prilikom pokušao da je poljubi i da joj je stavio ruku pod suknju.

Ona je rekla da joj je Jeličić, preko njenog oca, pomogao da se zaposli u Biblioteci u Brusu, da je samo jednom bila kod njega u kancelariji, kada je imala razgovor za posao, a da je on više puta dolazio u Biblioteku, te da se situacija koju je opisala desila jednom u službenim prostorijama.

Odbijen zahtev za izuzeće, traženo veštačenje svedokinje i Jeličića

U trenutku kada je svedokinja počela da opisuje tu situaciju, punomoćnik optuženog Jeličića, advokat Zoran Golubović, zatražio je izuzeće postupajućeg sudije, uz obrazloženje da sudija advokatu oštećene Borivoju Boroviću već dve godine omogućava da „politizuje postupak“ kao i da sudija krši Zakon o krivičnom postupku.

Nakon što je predsednik Osnovnog suda u Kruševcu odbacio taj zahtev, advokati optuženog su zatražili izuzeće predsednika suda, što međutim, nije bilo procesna prepreka da se nastavi ispitivanje svedoka.

Snežana Bojić je navela i da joj je Jeličić više puta slao poruke u kojima je pisalo „kiss“ (poljubac), za koje je rekla da smatra da su neprimerene.

Advokati optuženog osporili su svedočenje Snežane Bojić navodeći da „ona nije sposobna da svedoči“ i da njenu procesnu sposobnost treba veštačiti.

Odgovarajući na pitanja advokata optuženog, Snežana Bojić je potvrdila da je pre zaposlenja u Biblioteci u Brusu uzimala terapiju koju joj je prepisao psihijatar, da je i sada na toj terapiji i da se oseća dobro, ali da joj je stanje bilo pogoršano u periodu nakon događaja koje je opisala.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović je nakon suđenja novinarima rekao da je predložio se obavi neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog koga vidi kao „opasnost za Brus, za žensku decu i devojke u tom gradu“.

„Ovaj slučaj je važan jer je Jutka simbol zloupotrebe položaja nekog bahatog moćnika u nekoj sredini i zato je baš mesto u sudu da se to dokaže i da se spreči za sva vremena“, rekao je Borović.

Nastavak suđenja je zakazan za 21. februar

Advokat Borović očekuje da će nalaz veštačenja telefona stići oko 15. februara, što prema njegovoj oceni, znači da bi na sledećem ročištu moglo da bude održano zadnje suđenje, a 6. marta i završne reči.

Protiv Jeličića je čak sedam žena podnelo krivične prijave za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja, među njima je bila i Snežana Bojić. Optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić.

Suđenju u kruševačkom sudu prisustvovao je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, dok su se ispred zgrade okupile predstavnice organizacije Žene u crnom koje na svakom ročištu podržavaju Mariju Lukić.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je, uoči suđenja, da solidarno ide u Kruševac da još jednom pruži podršku Mariji Lukić i drugim ženama iz Brusa koje su žrtve višestrukog seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke.

„Ne pristajemo na sistem u kome se sve poluge moći koriste kako bi se zaštitili bahati moćnici, nastavićemo da zahtevamo pravdu za Mariju, Danijelu, Snežanu i sve ostale žrtve koje nisu imale dovoljno hrabrosti i mogućnosti da o svojim iskustvima progovore“, navela je u saopštenju organizacija Ne davimo Beograd.

Prethodno ročište u suđenju bivšem predsedniku opštine Brus optuženom za nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje nekadašnje saradnice Marije Lukić održano je krajem decembra prošle godine saslušanjem svedoka odbrane. Jeličiću se prvo sudilo u Brusu, ali je u avgustu prošle godine Vrhovni kasacioni sud, suđenje premestio u kruševački Osnovni sud.

Suđenje je nakon dva odlaganja počelo 5. februara 2019. godine uz aplauze podrške optuženim.

Izvor: Beta, N1

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply