NASTAVLJA SE PROPADANJE KRUŠEVCA: Otpremnine za 4 332 radnika jedini izvor prihoda za preživljavanje!

Socijalni program u rasinskim preduzećima se sveo na golo preživljavanje radnika. U poslednjih šest godina 4.332 radnika uzelo novac i napustilo preduzeća

Uljara ispala sa programa zaštite od poverilaca

U Rasinskom okrugu od 2009. do 2014. otpremnine je uzela 4.332 radnika i tako napustilo matična preduzeća. Trend prihvatanja socijalnog programa, po svemu sudeći nastaviće se i ove godine, jer su radnici, pre svega njih 786 u IMK „14. oktobar“, prepušteni stečajnom postupku.

Mnogi koji su uzeli otpremnine suočavaju se sa ozbiljnim problemima. Problem isplate zaostalih primanja iz bivše firme samo je jedan od njih. Oko 100 radnika Fabrike ulja je mesecima na osnovu izvršnih presuda potraživalo oko 20 plata.

– Duguju nam zarade iz 2012. i 2013. a potrebno je i da se poveže radni staž – kaže Ljubiša Velimirović, bivši radnik IMK, koji je lane prihvatio socijalni program. – Niko nas ne obaveštava kako će ta dugovanja biti regulisana.

Novac od otpremnina, od 2.000 do 3.000 evra, uglavnom se troši na izmirivanje dugova. Radnici su plaćali lekove, popravljali zube i „goruće“ stvari u kući. Da socijalni program ne garantuje lagodno čekanje na penziju uz odgovarajuću nadoknadu sa Nacionalne službe za zapošljavanje, primer je oko 1.200 bivših radnika „Prve petoletke“ i IMK „14. oktobar“, koji su uzeli novac pre donošenja novog Zakona o radu.

– Po sporazumu koji smo potpisivali 2010. trebalo je da budemo na birou dok ne napunimo 60 godina starosti ili 40 godina staža. Novi zakon je pomerio granice, a uvedeni su i „kazneni“ bodovi za prevremeni odlazak u penziju – iznosi za „Novosti“ Dragoslav Vukadinović, bivši radnik „Prve petoletke“. – Po tom osnovu, ljudima se značajno umanjuje penzija. Meni, konkretno, za oko 13 posto.

* Deo radnika oštećenih zbog izmena Zakona o radu

Najviše radnika firme je napustilo 2010. i to u Trsteniku, čak 904 od ukupno 1.476 u celom okrugu, pokazuju podaci NSZ. Jedino se iz preduzeća sa državnim kapitalom nije odlazilo tokom 2012. Tako se 1.278 radnih mesta ugasilo u 2013. odnosno 1.141 u prošloj godini.

U lokalnoj samoupravi poručuju da raskid ugovora o radu ne podrazumeva i nesigurnost.

– Čak i ljudi koji budu izgubili posao, biće zaštićeni socijalnim programom i mogu biti angažovani kasnije ukoliko se ukaže potreba za njihovim radom – napominje Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca.

To se konkretno dogodilo u Hemijskoj industriji „Župa“, Konfekciji „Zvezda“ i Fabrici ulja, gde su posle realizacije socijalnih programa u 2013. ponovo zvali radnike. Osim u slučaju Uljare, zaposleni su se vratili jer je bilo posla.

ODGOVORNOST

DOK opozicija pre svega iz redova DS uverava da je aktuelna vlast kriva za krah privrede, a vlast tvrdi da su oni pre njih doveli do propasti, običnom radniku – glasaču, kome fabrika odlazi u stečaj, to je sada najmanje važno. Otpremnine vide kao jedinu slamku spasa.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply