Nastavak suđenja seksualnom predatoru iz Brusa, bivšem predsedniku opštine, u junu, svi se nadaju brzom kraju suđenja

„OČEKUJEM DA GA OSUDE ZBOG SVIH ŽENA KOJE TRPE NEKOG JUTKU“ Konačno nastavak suđenja SEKSUALNOM PREDATORU, Marija Lukić 10. juna čeka pravdu

Saslusanje Jutka Brus_270519_RAS foto o bunic31aFOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Osnovni sud u Kruševcu zakazao je nastavak suđenja Milutinu Jeličiću Jutki za seksualno uznemiravanje Marije Lukić za 10. jun. Reč je o ročištu koje je bilo zakazano za 24. mart, ali je odloženo zbog vanrednog stanja. To je praktično završetak suđenja, jer se očekuje da nakon završne reči bude izrečena i presuda.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva, oštećene Marije Lukić i Jeličićeve odbrane, sud će istog dana zakazati izricanje prvostepene presude. Jeličić je optužen da je polno uznemiravao svoju sekretaricu Mariju Lukić, između ostalog i tako što joj je poslao veliki broj neprimerenih poruka.

Jeličić je tokom suđenja koje traje više od godinu dana negirao sve optužbe, a prijave koje su pored Marije Lukić podnele i ostale žene iz Brusa, nisu dospele do suda zbog zastarelosti ili nedostatka dokaza.

Prošle su dve godine otkako je Lukićeva objavila deo od 15.000 poruka koje je tokom dve godine navodno dobijala od, tada naređenog, Jeličića. Poruke je kao dokaze za navode o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu uz tužbu priložila sudu. Prijavu protiv poslodavca podnela je simbolično 8. marta 2018, a već sutradan je dobila rešenje o otkazu.

Suđenje je počelo krajem te godine u Brusu. Ročišta su više puta odlagana zbog izostanka advokata odbrane, kao i navodnih zdravstvenih problema Jeličića. Jeličić je tvrdio da je postupak pokušaj političke diskreditacije, kao i da je sa njegovog službenog telefona bilo ko mogao da šalje poruke.

– Očekujem presudu nakon dve duge godine suđenja. I očekujem pravdu, naravno, tj. da Jeličić bude osuđen. Ne bih obrazlagala iz kojih sve razloga, kako javnost to ne bi pripisivala pritisku na pravosuđe, ali nisam ni neko ko kalkuliše, pa ću reći da sam optimista, što zbog svih izvedenih dokaza za ono za šta sam Jeličića i optužila, što, naravno, zato što je to jedino ispravno i pravedno – kaže Lukić za „Blic“.

Ona kaže da je mnogo teže bilo dok se suđenje odvijalo u Brusu, gde je sudija bio „pod Jeličićevim pritiskom“ zbog rodbinskih i prijateljskih veza sa predsednicom suda.

– Nadam se da će osuđujućom presudom konačno da se krene u obračun sa nasilnicima i da će sve žene u Srbiji moći da se osećaju zaista zaštićeno, posebno one koje su prošle kroz ono što i ja, koje su prijavile Jeličića, ali i one koje to nisu iz straha uradile. I ne samo njega, već žene koje svakog dana iz straha trpe nekog Jutku u Srbiji – priča Marija.

Pritisci su, kako tvrdi, kulminirali pojavljivanjem Vojislava Šešelja u sudnici u ulozi Jeličićevog pravnog savetnika, iako je imao pravni tim od pet advokata. Sud to nije dozvolio, ali je on nastavio da dolazi na ročišta.

– Na osnovu dokaza očekujem presudu, jer je Jeličić više puta osuđivan do sada. Smatram da bi mogao da bude osuđen kaznom zatvora. To je u interesu i drugih žrtava jer je Jutka imao dobre veze pa predmeti nisu procesuirani. Ako Marija kaže da je Jutka nju dodirivao, pokušavao da je ljubi, slao poruke, onda sam apsolutno siguran u presudu – kaže punomoćnik Borivoje Borović.

Izvor: Blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ocekujem-da-ga-osude-zbog-svih-zena-koje-trpe-nekog-jutku-konacno-nastavak-sudenja/9bgrgcv

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply