Naši gimnazijalci osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju na 52. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, među njima i đak Gimnazije Kruševac

PONOS SRBIJE Naši učenici osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju na 52. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

HEMICARI Olimpijada Foto: shutterstock

Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je ove godine održana kao onlajn takmičenje, srednjoškolci iz Srbije zauzeli su tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

Na Olimpijadi je učestvovalo 235 takmičara iz 60 zemalja, a po bilansu medalja Srbija je zauzela šesto mesto u Evropi, a 15. mesto na svetu.

Svi naši učenici su osvojili medalje – srebrne medalje Filip Koldžić, učenik IV razreda Matematičke gimnazije iz Beograda, Žarko Ivković, učenik IV razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša i Jovan Marković, učenik III razreda Gimnazije iz Kruševca, a bronzanu medalju Vasilije Pantelić, učenik III razreda XIV beogradske gimnazije.

Ove godine je Međunarodna hemijska olimpijada, najprestižnije međunarodno takmičenje srednjoškolaca iz hemije, održana kao onlajn takmičenje od 23. do 30. jula u organizaciji Turske jer je trebalo da Istanbul bude domaćin Olimpijade.

Organizator je sastavio zadatke, obezbedio preko Zum platforme održavanje sastanaka žirija i žalbi na ocenjivanje, i priredio završnu ceremoniju onlajn.

Olimpijada ove godine nije imala praktični deo, nego se sastojala samo od teorijskog dela sa devet zadataka, za čije rešavanje je bilo predviđeno pet sati, saopšteno je sa Prirodno-matemačkog fakulteta u Novom Sadu.

Naša ekipa je test radila u biblioteci Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pripreme trajale dve nedelje

Dvonedeljne pripreme za olimpijadu su, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu pod rukovodstvom Nika Radulovića, redovnog profesora, i na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pod rukovodstvom Dušana Sladića, redovnog profesora, koji su bili i mentori ekipe na olimpijadi.

Na pripremama i u organizaciji takmičenja su bili angažovani i Vidak Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Irena Novaković iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. Učešće na olimpijadi i pripreme ekipe su finansirani od strane Srpskog hemijskog društva, Inovacionog centra Hemijskog fakulteta i od strane Hemijskog fakulteta.

Izvor: Blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ponos-srbije-nasi-ucenici-osvojili-tri-srebrne-i-jednu-bronzanu-medalju-na-52/qg1mv3r

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply